Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο κοράλλι στον κόσμο στα νησιά Σολομώντα, προσφέροντας ελπίδα για την κλιματική αλλαγή. Το μεγαλύτερο κοράλλι που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα εντοπίστηκε από επιστήμονες στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, συγκεκριμένα στα νησιά Σολομώντα. Το κοράλλι αυτό, με ηλικία που πιθανόν ξεπερνά τα 300 έτη, είναι στην πραγματικότητα μια συλλογή μικροσκοπικών πλασμάτων που σχηματίζουν έναν οργανισμό, αντί να αποτελεί απλώς έναν ύφαλο.
Η ανακάλυψη έγινε από έναν εικονολήπτη που εργαζόταν για το National Geographic, ο οποίος εξερευνούσε απομακρυσμένες περιοχές του Ειρηνικού για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με το BBC, το μέγεθός του ξεπερνά αυτό μιας γαλάζιας φάλαινας.
Ο εικονολήπτης, που εντόπισε το κοράλλι, είπε ότι ένιωσε «τεράστιο σεβασμό για κάτι που έχει επιβιώσει για εκατοντάδες χρόνια». Ο Manu San Felix, που συμμετείχε στην κατάδυση, ανέφερε ότι βρήκε το κοράλλι σε ένα σημείο όπου ο χάρτης υποδείκνυε ναυάγιο και, βλέποντάς το, θεώρησε πως ήταν σαν να έβλεπε «έναν καθεδρικό ναό κάτω από το νερό».
Η ανακάλυψη αυτού του γιγαντιαίου κοραλλιού, με πλάτος 34 μέτρα, μήκος 32 μέτρα και ύψος 5,5 μέτρα, έχει προκαλέσει ελπίδα. Ο ειδικός ερευνητής του National Geographic, Έρικ Μπράουν, ανέφερε ότι ενώ οι κοντινές κοραλλιογενείς δομές έχουν υποστεί ζημιά, η υγιής αυτή κοραλλιογενής όαση ενδέχεται να λειτουργεί ως φάρος ελπίδας.
Επίσης, το κοράλλι Pavona clavus προσφέρει στέγη σε γαρίδες και άλλα θαλάσσια πλάσματα, ενώ η ηλικία του μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις συνθήκες που επικρατούσαν στους ωκεανούς στο παρελθόν. Δυστυχώς, μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι το 44% των κοραλλιών σε θερμά νερά είναι υπό εξαφάνιση, μια αύξηση κατά ένα τρίτο από το 2008.