Ανακαλύφθηκε ένα νεφέλωμα υδρογόνου κοντά στο ηλιακό μας σύστημα, προσφέροντας νέες προοπτικές στη μελέτη του διαστήματος. Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, υπό την ηγεσία αστροφυσικού από το Πανεπιστήμιο Rutgers-New Brunswick, ανακάλυψε ένα αόρατο νέφος υδρογόνου, το οποίο επί μακρόν παρέμενε αναξιοποίητο από τους ερευνητές. Αυτό το εύρημα σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένα μοριακό νέφος ανιχνεύεται με φως που εκπέμπεται στο υπεριώδες πεδίο του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση ανοίγει το δρόμο για μελλοντικές εξερευνήσεις στον τομέα της αστρονομίας.
Η ομάδα αποφάσισε να ονομάσει το νέο μοριακό νέφος υδρογόνου Eos, εμπνευσμένη από την ελληνική θεότητα που προσωποποιεί την αυγή. Η ανακάλυψη αυτή αποτυπώνεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Astronomy. Η αποστολή έχει στόχο να επεκτείνει την ανίχνευση του μοριακού υδρογόνου σε εκτενέστερες περιοχές του Γαλαξία, διερευνώντας την προέλευση των άστρων και μελετώντας την εξέλιξη των μοριακών νεφών.
Η χρήση υπεριώδους φωτός ήταν καθοριστική για την ανακάλυψη αυτή, καθώς είναι το πρώτο μοριακό νέφος που αναγνωρίστηκε μέσω άμεσης αναζήτησης της εκπομπής μοριακού υδρογόνου. Οι επιστήμονες εντόπισαν λαμπερά μόρια υδρογόνου που εκπέμπουν φως μέσω φθορισμού. Η διαδικασία αυτή παρέχει νέες δυνατότητες στη μελέτη του μοριακού σύμπαντος, αναφέρει ο Blakesley Burkhart, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του Rutgers, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας.
Το Eos βρίσκεται μόλις 300 έτη φωτός από τη Γη και δεν αποτελεί απειλή για τον πλανήτη μας. «Η ανακάλυψη του Eos είναι συναρπαστική γιατί μπορούμε τώρα να μετρήσουμε άμεσα πώς σχηματίζονται και διαλύονται τα μοριακά νέφη», προσθέτει ο Burkhart. Η ομάδα συνεχίζει να ερευνά δεδομένα για μοριακά νέφη υδρογόνου τόσο κοντά όσο και μακριά, ενισχύοντας τις γνώσεις μας σχετικά με το σχηματισμό άστρων και πλανητών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr