Πραγματική επανάσταση έχουν φέρει τα φάρμακα νέας γενιάς στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας την τελευταία επταετία, καθώς στη φαρέτρα των γιατρών έχουν προστεθεί καινούργιες θεραπευτικές κατηγορίες φαρμάκων, που αφενός βελτιώνουν την επιβίωση και αφετέρου μειώνουν τις νοσηλείες.
Όπως φαίνεται όμως, την τελευταία επταετία στην Ελλάδα, δεν έχει βελτιωθεί μόνο η φαρμακευτική αγωγή για τους ασθενείς με το σύνδρομο της καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά και η πρόσβαση τους στο δημόσιο σύστημα. Από το 2017 έχει αναπτυχθεί Δίκτυο Ιατρείων Καρδιακής Ανεπάρκειας, με 50 ενεργά ιατρεία.
Αυτό το δίκτυο αφορά 76 ιατρεία, εκ των οποίων 50 λειτουργούν πολύ ενεργά. Είναι σε μεγάλα ή μικρά νοσοκομεία ακόμα και σε κάποια κέντρα υγείας και συμβάλλουν στη διαχείριση της καρδιακής ανεπάρκειας στην καθημερινότητα.
Η θνητότητα είναι περίπου 40% στην 5ετία, αλλά σε εξειδικευμένα κέντρα φτάνει το 20%, ενώ παλαιότερα αυτή η θνητότητα ήταν πολύ υψηλότερη.
Ο κ. Παρίσης παραχωρεί τη συνέντευξη με αφορμή το πρόσφατο 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιακής Ανεπάρκειας, του οποίου και προήδρευσε. Στο συνέδριο συζητήθηκαν όλα τα τελευταία δεδομένα για την πανδημία που πλέον θεωρείται και μαστίζει ένα 10% του πληθυσμού άνω των 65.
Η απορρύθμιση είναι ο βασικός παράγοντας των επανανοσηλειών. Σύμφωνα με ελληνικά δεδομένα, μία σημαντική αιτία είναι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, κυρίως ιογενείς.
Όσον αφορά τις εξετάσεις, υπάρχουν καινούργιες εξελίξεις και κυρίως αφορούν μετρήσιμες ουσίες στο αίμα όπως είναι τα νατριουρητικά πεπτίδια, για τη διάγνωση και παρακολούθηση θεραπείας των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.
Το καλύτερο στην καρδιακή ανεπάρκεια είναι το νωρίτερο. Νωρίτερα η διάγνωση, νωρίτερα θεραπεία, νωρίτερα η πρόληψη των ασθενών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ