Η νέα κρίση στη γαλλική κυβέρνηση επαναφέρει το ζήτημα του δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη. Η πρόσφατη κατάρρευση της γαλλικής κυβέρνησης λόγω μιας διαμάχης σχετικά με τη δημοσιονομική λιτότητα έχει σημαντικές συνέπειες, όχι μόνο για την πολιτική ελίτ της Γαλλίας, αλλά και για τη συνολική σταθερότητα της ευρωζώνης. Αυτή η κατάσταση φέρνει ξανά στο προσκήνιο το διαρκές πρόβλημα του δημόσιου χρέους στην Ευρώπη, το οποίο, παρά τις άλλες κρίσεις, παραμένει ένας θεμελιώδης κίνδυνος. Ο κίνδυνος αυτός, ο οποίος στο παρελθόν περιοριζόταν κυρίως σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, τώρα επηρεάζει και πιο κεντρικούς παίκτες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Αυτή η αλλαγή ενισχύει την ανάγκη για αποφασιστική και συντονισμένη δράση από την ΕΕ προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική ανθεκτικότητα της ζώνης του ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε πρόσφατα ότι ο συνδυασμός υψηλού χρέους και δημοσιονομικών ελλειμμάτων μπορεί να επαναφέρει μια κρίση στην αγορά, όπως αυτή του 2011-2012. Οι διδάσκαλοι της προηγούμενης κρίσης φαίνεται να έχουν επηρεάσει τη στάση των αγορών, με τις κινήσεις να παραμένουν σχετικά ομαλές παρά τις προκλήσεις. Ωστόσο, οι πολιτικές αβεβαιότητες που προκύπτουν από τις εσωτερικές συγκρούσεις και τη δυσκολία εφαρμογής των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων υπογραμμίζουν την ευθραυστότητα της κατάστασης.
Η ανάγκη για επενδύσεις και ανάπτυξη σε ολόκληρη την ευρωζώνη είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ, αλλά η πολιτική διάσταση της κρίσης απαιτεί κοινές, τολμηρές αποφάσεις.
Πηγή περιεχομένου: in.gr