Επανερχόμενοι στις ρίζες: Τρεις γευστικές συνταγές για πίτες

Επανερχόμενοι στις ρίζες: Τρεις γευστικές συνταγές για πίτες

Ανακαλύψτε τρεις νόστιμες συνταγές πίτας που σας συνδέουν με τις παραδόσεις της γιαγιάς. Υπάρχουν κάποιες συνταγές που έχουν χαραχθεί στη μνήμη μας μέσω της μαμάς ή της γιαγιάς μας και τις διατηρούμε ως θησαυρούς. Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται οι πίτες, όπως αυτές που παρουσίασε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος στην εκπομπή του MEGA Buongiorno με τη Φαίη Σκορδά. Ίσως ήρθε η στιγμή να πειραματιστείτε και εσείς με αυτές τις συνταγές.

Κοτόπιτα με λαχανικά

Υλικά:

– 400 γρ. στήθος κοτόπουλο

– 2 λευκά κρεμμύδια

– 1 καρότο

– 2 πράσινες πιπεριές

– 2 κόκκινες πιπεριές

– 1 πράσο

– 1 κ.σ. ρίγανη

– 1/2 ματσάκι μαϊντανός

– 200 γρ. γραβιέρα γλυκιά

– 100 γρ. κίτρινο καπνιστό τυρί

– 2 αυγά

– αλάτι

– πιπέρι

– 6 χωριάτικα φύλλα

– 50 ml ελαιόλαδο

Μυστικό:

Δεν κόβουμε ποτέ ζεστές τις πίτες, καθώς το φύλλο θα θρυμματιστεί.

Διαδικασία:

Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε λίγο λάδι και το κοτόπουλο για να τσιγαριστεί. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, τις πιπεριές, το πράσο, τον μαϊντανό και τη ρίγανη. Στη συνέχεια, αλείφουμε το ταψί με λάδι και τοποθετούμε διπλό φύλλο στο κάτω μέρος. Ρίχνουμε τη γέμιση, προσθέτουμε το τυρί και διπλώνουμε το φύλλο, αλείφοντας ξανά με λάδι. Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου μία ώρα στους 175 βαθμούς.

Ζυμαρόπιτα με ελιές, φέτα και ντοματίνια

Υλικά:

– 500 γρ. αλεύρι ΓΟΧ

– 200 γρ. βούτυρο αγελάδος

– 300 γρ. γιαούρτι

– 400 ml γάλα

– 250 γρ. φέτα

– 2 αβγά

– 3 κ.σ. ελιές ροδέλα μαύρες

– 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση

– 1 κ.σ. ρίγανη

– αλάτι

– πιπέρι

Μυστικό:

Να ακολουθήσετε τα βήματα και να μην διστάσετε στη διαδικασία.

Διαδικασία:

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο με τα αυγά, το γιαούρτι, τις ελιές, τη φέτα, τα ντοματίνια και τη ρίγανη. Στη συνέχεια, προσθέτουμε λίγο γάλα και σταδιακά το αλεύρι. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα λαδωμένο ταψάκι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Κιμαδόπιτα με χωριάτικο φύλλο και γιαούρτι

Υλικά:

– 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς

– 1 πράσο

– 1 λευκό κρεμμύδι

– 100 γρ. σταφίδες ξανθές

– 350 γρ. γιαούρτι

– 1/2 ματσάκι θυμάρι

– 100 γρ. κουκουνάρι

– 100 γρ. ρύζι

– 2 αυγά

– 60 ml λευκό κρασί

– 200 ml ελαιόλαδο

– 1 συσκευασία με χωριάτικα φύλλα

– 1 ξύλο κανέλας

– 3 γαρύφαλλα

– 150 γρ. κασέρι τριμμένο

Μυστικό:

Η γέμιση ψήνεται μαζί με την πίτα, αποφεύγοντας την ξήρανση της γέμισης.

Διαδικασία:

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τον κιμά με τις σταφίδες, το κρεμμύδι, το πράσο, το κουκουνάρι, το ρύζι, το γιαούρτι, το τυρί και λίγο αλάτι. Απλώνουμε τα χωριάτικα φύλλα σε ένα ταψί, προσθέτουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με φύλλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 40-50 λεπτά. Αυτές οι συνταγές είναι ένα ταξίδι πίσω στις παραδόσεις που συνδέουν τις γενιές.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play