Οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων μικρομεσαίων στην αρχική τους αντίδραση για την έκθεση του Μάριο Ντράγκι, χαιρέτισαν την αξιολόγηση και τις προτάσεις της έκθεσης, πιστεύοντας πως εντοπίζει σωστά τα προβλήματα που έχει η Ευρώπη με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, συνοδευόμενα με μια σαφή έκκληση για επείγουσα δράση.
Οι μικρομεσαίοι των κρατών μελών έχουν ζητήσει επανειλημμένα σημαντικές αλλαγές πολιτικής που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να αναπτυχθεί, να δημιουργήσει ευημερία και να διασφαλίσει την κοινωνική σταθερότητα. Η έκθεση επιβεβαιώνει τα αιτήματα και τις ανάγκες της αγοράς για αυτή τη νέα εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Επιπλέον, προχωρά ακόμη παραπέρα ζητώντας να αυξηθούν δραστικά οι προσπάθειες για να καλυφθεί η διαφορά με τις ΗΠΑ και την Κίνα, ειδικά όσον αφορά την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Οι πιο σημαντικές πτυχές για τις ΜμΕ περιλαμβάνουν τη μείωση του ρυθμιστικού και διοικητικού φόρτου, τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς και την καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.
Η νομοθεσία θα πρέπει να συνταχθεί από τη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με γνώμονα τις ικανότητες της μεγαλύτερης πλειοψηφίας, καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 24,3 εκατ. από τις συνολικά 24,7 εκατ. εταιρείες στην Ευρώπη.
Τα χαρτοφυλάκια και οι αρμοδιότητες δεν θα μας απαλλάξουν από τις δυσκολίες, αλλά μπορούν να προσεγγίσουν και να μειώσουν τα προβλήματα με διάφορες δράσεις, που θα συμβάλουν στο να γίνει η Ευρώπη ξανά ελκυστικός τόπος επενδύσεων. Αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο για θέματα Μεταφορών και Τουρισμού που ανέλαβε ο Έλληνας Επίτροπος Απόστολος Τζιτζικώστας, αναδεικνύει την κομβική θέση της Ελλάδας ως ευρωπαϊκή πύλη για το διεθνές εμπόριο.