Σε παγκόσμιο επίπεδο, επικρατεί αμηχανία και έντονος προβληματισμός για τις αιτίες και τις επιπτώσεις του μεγαλύτερου blackout που έχει γνωρίσει η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Οδεύει προς πλήρη αποκατάσταση το δίκτυο ηλεκτροδότησης στην Ισπανία, καθώς τα ξημερώματα της Τρίτης, στις 02:50, το 82,4% της ηλεκτρικής υποδομής λειτουργούσε ξανά κανονικά, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση της Red Eléctrica, του εθνικού παρόχου ενέργειας της χώρας.
Παράλληλα, η επαναλειτουργία των υποσταθμών που εξυπηρετούν τις ηλεκτροκίνητες δημόσιες συγκοινωνίες έχει φτάσει στο εντυπωσιακό 99,11%. Παρόμοια εικόνα καταγράφεται τόσο στην Πορτογαλία όσο και σε περιοχές της Γαλλίας που είχαν επίσης βυθιστεί στο σκοτάδι για περισσότερες από 12 ώρες.
Video footage showed long snaked lines of cars in traffic jams throughout Madrid during a wide power outage across Spain and Portugal, that also paralyzed public transportation and delayed flights https://t.co/km6XsujV7s pic.twitter.com/uXnyqiXrJY
— Reuters (@Reuters) April 28, 2025
Ωστόσο, αν και σταδιακά επανέρχεται η κανονικότητα μετά το πολύωρο ενεργειακό χάος που προκάλεσε το «El Cero» –όπως χαρακτηρίστηκε η μαζική και ξαφνική διακοπή ρεύματος– η ανησυχία δεν περιορίζεται μόνο στην Ιβηρική Χερσόνησο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, επικρατεί αμηχανία και έντονος προβληματισμός για τις αιτίες και τις επιπτώσεις του μεγαλύτερου blackout που έχει γνωρίσει η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Ταυτόχρονα, αναζωπυρώνονται θεωρίες συνωμοσίας, με ορισμένους να βρίσκουν ανατριχιαστικές ομοιότητες με τη σειρά του Netflix «Zero Day» και να εκλαμβάνουν το χάος που προκάλεσε η κατάρρευση του δικτύου ως μια ανατριχιαστική «επικύρωση» των σεναρίων της. Η ιδέα ενός τεχνολογικού εφιάλτη που καθηλώνει ολόκληρες κοινωνίες φαίνεται πλέον λιγότερο φανταστική και περισσότερο πιθανή.
Η Ισπανία εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βάσει των άμεσων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρενέβη με ανακοίνωση που απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης –ένα σενάριο που αποτέλεσε βασικό στοιχείο στη μυθοπλασία του «Zero Day». Παρ’ όλα αυτά, οι υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας αρνούνται να πειστούν, επιμένοντας ότι το blackout ίσως ήταν μια εσκεμμένη προειδοποίηση ή «τιμωρία» για την τελευταίας στιγμής ακύρωση ισπανικής συμφωνίας στρατιωτικού χαρακτήρα με το Ισραήλ.
Cheers erupt on Madrid’s Gran Vía as electricity returns after hours of blackout.#spainpower #Spain #Portugal #blackoutEurope #Blackout #Lisbon #Madrid #poweroutage pic.twitter.com/yIjD2Q1ose
— JUST IN | World (@justinbroadcast) April 28, 2025
Μια άλλη μερίδα σκεπτικιστών, με πιο τεχνικό και «επιστημονικό» προφίλ, αποδίδει το περιστατικό στη γοργή στροφή της Ισπανίας προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πράγματι, μόλις πριν λίγες ημέρες, η χώρα ανακοίνωσε με υπερηφάνεια ότι κατάφερε να καλύψει το σύνολο των ενεργειακών της αναγκών αποκλειστικά από ΑΠΕ, αξιοποιώντας τον ήλιο, τον άνεμο και το νερό. Το 2024, οι Ανανεώσιμες Πηγές κάλυψαν το 56% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας — ένα ιστορικό ρεκόρ. Ο στόχος είναι το 81% έως το 2030. Ωστόσο, υπάρχουν φωνές που επισημαίνουν ότι τα δίκτυα διανομής δεν είναι ακόμη επαρκώς θωρακισμένα για να αντέξουν μια τέτοια εξάρτηση.
Εν αναμονή της έκτακτης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας υπό την προεδρία του βασιλιά Φιλίππου ΣΤ’, η ισπανική κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής και περιορίζει τις επίσημες τοποθετήσεις, επιδιώκοντας να αποφύγει την όξυνση της ανησυχίας στην κοινή γνώμη.
🇪🇸 | En medio de la incertidumbre durante el apagón general en España – que dejó al país sin luz e internet- la única via de informase fue la radio.
— Alerta Mundial (@AlertaMundoNews) April 28, 2025
Este video lo tomamos en Barcelona donde un vecino sacó su viejo radio y la gente se reunía para informarse. pic.twitter.com/oKJgXYedPL
Από την πλευρά της Πορτογαλίας, η κρατική εταιρεία ενέργειας Redes Energéticas Nacionais (REN) επέρριψε ευθέως την ευθύνη για το μπλακ άουτ στις κλιματικές συνθήκες στην Ισπανία και στα προβλήματα του εκεί δικτύου. Συγκεκριμένα, η REN υποστηρίζει ότι «οι ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας στην ενδοχώρα της Ισπανίας προκάλεσαν μια ασυνήθιστη αποσταθεροποίηση στη ροή ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης (400 kV), φαινόμενο γνωστό ως ‘βεβιασμένη ατμοσφαιρική δόνηση’. Αυτό οδήγησε σε διαδοχικές ανωμαλίες σε κρίσιμα σημεία του ευρωπαϊκού ενεργειακού δικτύου και σε πτώση της συχνότητας κάτω από το κρίσιμο όριο των 50Hz. Αν και τέτοια συμβάντα είναι σπάνια, δεν είναι άγνωστα».
Το μεγάλο ερώτημα όμως παραμένει: ήταν το «El Cero» ένα μεμονωμένο, ατυχές συμβάν ή μήπως αποτελεί οιωνό ενός πιο εύθραυστου και απρόβλεπτου μέλλοντος για τις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες;