Επιστημονική αποστολή επικεντρώνεται στους κινδύνους κατολισθήσεων στην Σαντορίνη

Επιστημονική αποστολή επικεντρώνεται στους κινδύνους κατολισθήσεων στην Σαντορίνη

Μελέτες δείχνουν τους κινδύνους κατολισθήσεων στη Σαντορίνη, επικεντρωμένες σε πρόσφατες σεισμικές δραστηριότητες. Η επιστημονική έρευνα συνεχίζει να στρέφει την προσοχή της στη Σαντορίνη, το διάσημο ηφαιστειακό νησί στο νότιο Αιγαίο, και στους κινδύνους κατολισθήσεων κατά μήκος των απότομων και πορώδους βράχων του, εν μέσω της σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρήθηκε τον περασμένο μήνα στην περιοχή.

Μια ομάδα ερευνητών από το τμήμα γεωλογίας και γεω-περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Μανόλη Βασιλάκη, πραγματοποίησε το Σάββατο δοκιμές και μετρήσεις με απομακρυσμένες αισθητήρες. Σκοπός είναι να εντοπιστούν περιοχές με αυξημένο κίνδυνο κατολισθήσεων.

Η νέα μελέτη είναι μέρος μιας σειράς πρωτοβουλιών του πανεπιστημίου, που επίσημα ονομάζεται Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέσω διεπιστημονικής επιτροπής για τη διαχείριση κινδύνων και κρίσεων. Αυτή η επιτροπή ιδρύθηκε πρόσφατα, μετά την αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας στο νότιο Αιγαίο.

Η επηρεαζόμενη περιοχή ανήκει σε μια θαλάσσια ζώνη που περικλείεται από τα νησιά Σαντορίνη (ΝΔ), Αμοργό (ΒΑ), Ίο (ΒΔ) και Ανάφη (ΝΑ), και έχει καταγράψει περισσότερους από 10,000 σεισμούς από τα τέλη Ιανουαρίου 2024, συμπεριλαμβανομένων αρκετών μετρίων σεισμών με μέγεθος πάνω από 5 στην κλίμακα Ρίχτερ.

Χρησιμοποιούνται τόσο εξοπλισμός σάρωσης εδάφους όσο και UAV με υψηλής ανάλυσης κάμερες και αισθητήρες LiDAR. Σύμφωνα με τον Βασιλάκη, ο οποίος ειδικεύεται στη απομακρυσμένη σάρωση και στην τεκτονική γεωμορφολογία, η μελέτη εστιάζει σε περιοχές υψηλού κινδύνου όπου υπάρχει έντονη ανθρώπινη παρουσία. Τέτοιες περιοχές περιλαμβάνουν τον παραλιακό σταθμό του Αθηνίου, το παλιό λιμάνι, καθώς και τις παραθαλάσσιες τοποθεσίες του Αμμουδίου και της Αρμενίου, όπως και τον κόλπο του Κορφού στην κοντινή μικρή νησίδα Θηρασία, η οποία βρίσκεται απέναντι από την καμπυλωτή Σαντορίνη στην εμβληματική Καλντέρα. Ο ηφαίστειος Θήρα, ο οποίος είναι τώρα μια μικρή νησίδα, βρίσκεται μεταξύ της Σαντορίνης και της Θηρασίας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play