Επιστολές από την Αθήνα: Η μαθητεία του Τσίλερ

Επιστολές από την Αθήνα: Η μαθητεία του Τσίλερ

Ανακαλύψτε την εντυπωσιακή αλληλογραφία του Θεόφιλου Χάνσεν και Ερνστ Τσίλερ στη σύγχρονη Αθήνα. Αγαπητέ κύριε Τσίλερ, έπειτα από την πρόσφατη επιστροφή μου από την Ελλάδα, θα ήταν χαρά μου να σας προσκαλέσω στη Βιέννη για να συζητήσουμε μια προσοδοφόρα επαγγελματική πρόταση. Εξυπακούεται ότι το ταξίδι σας θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από εμένα, περιλαμβανομένων και των εξόδων επιστροφής σας.

Είναι 20 Σεπτεμβρίου 1859 και ο ήδη αναγνωρίσιμος Δανός αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν προετοιμάζει τον Ερνστ Τσίλερ, τότε φοιτητή στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Δρέσδης, για τη θέση του επιβλέποντος αρχιτέκτονα στη Σιναία Ακαδημία της Αθήνας, αντικαθιστώντας τον Μπέρνχαρντ Τράιμπερ. Αυτό σηματοδοτεί την αρχή μιας μοναδικής μαθητείας που αναπτύσσεται μέσω 428 επιστολών, οι οποίες περιλαμβάνονται στην έκδοση Αλληλογραφία 1859 – 1890, που κυκλοφορεί από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης. Η έκδοση αποκαλύπτει έναν ζωντανό κόσμο πίσω από τη χάρτινη επιφάνεια του βιβλίου, ενσωματώνοντας στοιχεία της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας της Αθήνας του 19ου αιώνα.

Αυτή η επιστολογραφία περιγράφει την καθημερινότητα και τις προκλήσεις της Αναγέννησης της Αθήνας, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τα πολιτικά γεγονότα που επηρεάζουν την πόλη, όπως η πολιτική αστάθεια της εποχής και οι επαναστάσεις κατά του Όθωνα. Στις 24 Απριλίου 1880, ο Τσίλερ αναφέρεται στις κυβερνητικές εξελίξεις, τονίζοντας την πολιτική ρευστότητα που χαρακτηρίζει την εποχή του.

Καθώς η Αθήνα αναπτύσσεται, ο Χάνσεν και ο Τσίλερ ανταλλάσσουν ενδελεχείς σκέψεις για την αρχιτεκτονική και τη γλυπτική, καθώς και τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες της Ακαδημίας όπου ο Τσίλερ εργάζεται. Με τον τρόπο αυτό, γινόμαστε μάρτυρες μιας μοναδικής εποχής που αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες της Αθήνας, που προοδεύει μέσα σε κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές.

Loading

Play