Στη βίαιη σχέση από την οποία προσπαθούσαν να ξεφύγουν επέστρεψαν τελικά είκοσι επτά από τις πενήντα γυναίκες που υπέστησαν βία και αναζητούσαν υποστήριξη από υπηρεσίες και ανθρώπους. Αυτό αποκάλυψε έρευνα που έγινε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Νέοι Κόσμοι» με συμμετοχή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ) ΙΑΣΙΣ, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι γυναίκες αυτές την τελευταία τριετία.
Ο ψυχολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ, Στέφανος Αλεβίζος, τόνισε ότι στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος έγιναν 50 συνεντεύξεις με γυναίκες επιβιώσασες βίας και διαπιστώθηκε ότι οι 27 από αυτές επέστρεψαν στη βίαιη σχέση κυρίως για οικονομικούς λόγους, καθώς το βασικότερο πρόβλημά τους ήταν η επιβίωση εκείνων και των παιδιών τους.
Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη προσαρμογής των υπηρεσιών και δράσεων που παρέχει το Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών «Υπατία» και τόνισε την σημασία της επαγγελματικής εκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων, σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό κέντρο Edify.
Στην ημερίδα παρενέβη και η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κατερίνα Παπακώστα Παλιούρα, επισημαίνοντας την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται για την υποστήριξη των θυμάτων βίας.
Το υπουργείο έχει προχωρήσει σε συνεργασία με ξενοδόχους ώστε οι γυναίκες να φιλοξενούνται προσωρινά πριν εισέλθουν σε δομές φιλοξενίας. «Θέλουμε τις γυναίκες – θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας να μπορούν πολύ γρήγορα να είναι οικονομικά ανεξάρτητες», ανέφερε.
Η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, ιδρύτρια των «Υπέροχων Γυναικών», τόνισε την ανάγκη για ενδυνάμωση των γυναικών, υπογραμμίζοντας ότι αυτή δεν είναι απλώς ένα σεμινάριο αλλά μια δυναμική διαδικασία.