Επιτακτική η ψήφος του νομοσχεδίου για τα δικαιώματα ασθενών με άνοια και φροντιστών

Επιτακτική η ψήφος του νομοσχεδίου για τα δικαιώματα ασθενών με άνοια και φροντιστών

Η ανάγκη για την ψήφο του νομοσχεδίου που αφορά τα δικαιώματα των ασθενών με άνοια και των φροντιστών τους επισημαίνεται σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρακτορείο Fm η νευρολόγος-ψυχίατρος και πρόεδρος της Εταιρείας Αlzheimer Αθήνας, Παρασκευή Σακκά. «Αυτό το σχέδιο νόμου, το οποίο φτιάξαμε με μεγάλη προσοχή, περιέχει πολύ σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις για διαθήκες, δικαιοπραξίες και πληρεξούσιο υγείας», είπε η κ. Σακκά, προσθέτοντας ότι οι ρυθμίσεις αφορούν και τους φροντιστές οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αποδεσμευτούν από την εργασία τους για να φροντίσουν τους συγγενείς τους. «Τα τελευταία τρία χρόνια το έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή Βιοηθικής και μας λένε κάθε Σεπτέμβριο ότι ψηφίζεται τον επόμενο μήνα», τόνισε, εκφράζοντας την ανησυχία της για την καθυστέρηση.

Η κ. Σακκά αναφέρθηκε επίσης στις προκαταλήψεις που περιβάλλουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, οι οποίες λειτουργούν ως το κυριότερο εμπόδιο στην ορθή φροντίδα των ασθενών. «Οι οικογένειες συχνά αγνοούν τα συμπτώματα ή διστάζουν να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η κατάσταση του ασθενούς» είπε. Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ είναι: «Άνοια – Δίνουμε το σωστό στίγμα» και τονίστηκε η σημασία της εξωστρέφειας για την επίτευξη καλής και αποτελεσματικής φροντίδας.

Η κ. Σακκά επισήμανε επίσης τη σημασία της τακτικής παρακολούθησης για τους ασθενείς με άνοια, καθώς «ένα άτομο με άνοια πρέπει να παρακολουθείται συστηματικά κάθε πέντε ή έξι μήνες». Επεσήμανε ότι στη χώρα μας, περίπου το 95% των ασθενών παρακολουθούνται στα Ιατρεία Μνήμης, τα οποία είναι δημόσια και παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, αν και ο αριθμός τους δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των περίπου 250.000 ασθενών. «Αν κάποιος έχει απορίες σχετικά με την νόσο ή χρειάζεται βοήθεια, μπορεί να καλέσει τη Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια 1102», κατέληξε.

©

Loading

Play