Η Ευρώπη καλείται να διατηρήσει τη μνήμη του Ολοκαυτώματος, καθώς η ακροδεξιά ενισχύεται επικίνδυνα. Μεγάλη είναι η ανησυχία των επιζώντων του Ολοκαυτώματος ενόψει της ραγδαίας ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Οι επιζώντες επισημαίνουν τη σημασία της μνήμης και της εκπαίδευσης για τις νεότερες γενιές.
Στους κόλπους αυτής της ανησυχίας, ο 17χρονος Xavier, Γερμανός μαθητής, αναφέρει τη σπουδαιότητα του να γνωρίζουν οι νέοι την ιστορία, διότι «σύντομα θα μπορέσουμε να ψηφίσουμε». Στο κέντρο εκπαίδευσης για το Ολοκαύτωμα στο Νταχάου, οι μαθητές μαθαίνουν για το ναζιστικό παρελθόν της χώρας τους και τη σημασία του στον σημερινό κόσμο. Η δεκαοκτάχρονη Melike δήλωσε ότι συγκινήθηκε ακούγοντας την Eva Umlauf, μια επιζήσασα, να μιλά για τις εμπειρίες της στο Άουσβιτς. Επισημαίνει την ανάγκη να συζητούνται τα ζητήματα του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας πιο συχνά.
Ο Miguel, ένας άλλος μαθητής, εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση του αντισημιτισμού στα κοινωνικά δίκτυα, προειδοποιώντας ότι είναι καθήκον των νέων να αποτρέψουν την αναβίωση τέτοιων συμπεριφορών. Αυτή η γενιά είναι η τελευταία που έχει την ευκαιρία να ακούσει απευθείας τις μαρτυρίες των επιζώντων.
Στην Ευρώπη, 80 χρόνια μετά το τέλος του Ολοκαυτώματος, παρατηρείται διχασμός στις κοινωνίες, με πολιτικά κόμματα, κυρίως από την ακροδεξιά, να κερδίζουν έδαφος, επαναφέροντας προκαταλήψεις και διακρίσεις. Η Eva Umlauf, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, δηλώνει: «Θέλω όλοι να ζουν μαζί, Εβραίοι, καθολικοί, μαύροι, λευκοί ή οτιδήποτε άλλο».
Η κατάσταση φαίνεται να γίνεται ολοένα και πιο ανησυχητική για τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας, καθώς πολλές φωνές καταγγέλλουν την έξαρση του αντισημιτισμού και των ρατσιστικών επιθέσεων. Ο Charlotte Knobloch, εκτελούσα χρέη προεδρίας της εβραϊκής κοινότητας του Μονάχου, δήλωσε: «Ο αντισημιτισμός δεν εξαφανίστηκε ποτέ και τώρα φαίνεται να κερδίζει έδαφος».
Πηγή περιεχομένου: in.gr