Η χορτοφαγική διατροφή και η επίδρασή της στη βιολογική ηλικία αποτελούν κεντρικό θέμα της έρευνας. Έχει γίνει τεράστια συζήτηση και έρευνα σχετικά με την χορτοφαγική διατροφή, τα οφέλη της στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και τις επιπτώσεις. Το μεγαλύτερο κοινό δηλώνει μπερδεμένο σχετικά με το τι πρέπει να ακολουθήσει και γι’ αυτό επιλέγει τροφές με λιγότερη επεξεργασία και εκείνες που του ταιριάζουν καλύτερα.
Η βιολογική ηλικία, σε αντίθεση με την χρονολογική ηλικία, αναφέρεται στην φυσική κατάσταση του ατόμου και υποδεικνύει την τρέχουσα κατάσταση της υγείας. Μελέτη ωστόσο, έρχεται και πάλι να αναδείξει την αξία της χορτοφαγικής διατροφής στα κύτταρα και γενικότερα στον οργανισμό.
Αντίθετα, αυτές οι αλλαγές δεν σημειώθηκαν σε εκείνους των οποίων η διατροφή περιελάμβανε κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά. Οι μελετητές πήραν 21 ζευγάρια διδύμων, οι οποίοι έχουν πανομοιότυπο DNA. Όλοι είχαν ηλικία 39 ετών. Το ένα άτομο ξεκίνησε αποκλειστικά χορτοφαγική διατροφή για 8 εβδομάδες, και το άλλο άτομο έτρωγε τροφές όπως κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά και άλλα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απώλεια βάρους θα μπορούσε να έχει συμβάλει στις παρατηρούμενες διαφορές στη βιολογική ηλικία μεταξύ των δύο ομάδων. Μέχρι το τέλος της μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν μειώσεις στις εκτιμήσεις βιολογικής ηλικίας με βάση τα επίπεδα μεθυλίωσης του DNA, έναν τύπο χημικής τροποποίησης του DNA που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της βιολογικής ηλικίας.
Οι δηλώσεις του Tom Sanders αναδεικνύουν τη σημασία της παροχής παραμέτρων στις έρευνες, καθώς και τις πιθανές ανεπάρκειες που μπορεί να προκύψουν από μια αυστηρή vegan διατροφή.