Η μελέτη αναδεικνύει τα οφέλη του πρωινού καφέ στη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας. Ο καφές, πέρα από την ικανότητά του να μας ξυπνά και να μας διατηρεί σε εγρήγορση, όπως αποκαλύπτει νέα επιστημονική έρευνα, μπορεί επίσης να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου θανάτου από πολλές αιτίες. Σύμφωνα με μια μελέτη που εξέτασε περισσότερους από 40.000 Αμερικανούς ενήλικες, ο χρόνος κατανάλωσης του καφέ ενδέχεται να είναι εξίσου κρίσιμος με την ποσότητα που καταναλώνεται, ιδίως για όσους επιδιώκουν τη μακροχρόνια υγεία. Όσοι ανήκαν στην πρώτη ομάδα (με τον πρωινό καφέ) παρουσίασαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες.
Η έρευνα, που διεξήχθη από ερευνητές του Harvard T.H. Chan School of Public Health και του George Washington University, αναγνώρισε δύο διακριτά μοτίβα κατανάλωσης καφέ. Το 36% των συμμετεχόντων στην πρώτη ομάδα κατανάλωνε καφέ το πρωί, ενώ το 14% το έπινε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η μελέτη καταδεικνύει ότι οι συμμετέχοντες που προτιμούσαν την πρωινή κατανάλωση εμφάνιζαν 31% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες.
Αντίθετα, οι συμμετέχοντες που έπιναν καφέ κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν παρουσίασαν σημαντική μείωση στον κίνδυνο θνησιμότητας. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, τα οφέλη του καφέ συνδέονται κυρίως με τη μέτρια κατανάλωσή του τις πρωινές ώρες, ιδιαίτερα για όσους πίνουν δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα.
Η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της ποσότητας: οι συμμετέχοντες με μέτρια κατανάλωση το πρωί παρουσίασαν 29% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καφέ, ενώ η κατανάλωση πάνω από τρία φλιτζάνια την ημέρα φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 21%. Συγκεκριμένα, όσοι έπιναν μέτριες ποσότητες καφέ το πρωί είχαν 48% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιακές επιπλοκές.
Πηγή περιεχομένου: in.gr