Διεθνές εμπόριο νεφρών: Ανακάλυψη ενός σκοτεινού δικτύου εκμετάλλευσης και τύψεων στην Κένυα. Κοινή έρευνα των μέσων ενημέρωσης Der Spiegel, ZDF και DW έχει αποκαλύψει τις ανατριχιαστικές πτυχές του εμπορίου οργάνων, με εστίαση στην ιστορία του είκοσι δύο ετών Άμον Κιπρούτο Μέλυ. Ο Άμον, που πάλεψε με οικονομικές δυσκολίες στην Κένυα μετά την πανδημία COVID, σκέφτηκε ότι η πώληση του νεφρού του θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή του. Ένας φίλος του του πρότεινε να κερδίσει 6.000 δολάρια από την πώληση του νεφρού του, μια απόφαση που τον οδήγησε σε ένα σκοτεινό δίκτυο εκμετάλλευσης και απελπισίας.
Αυτή η διεθνής εκμετάλλευση αποκαλύφθηκε μέσω ενδελεχούς ανάλυσης εγγράφων και καταθέσεων επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι ανέδειξαν το ρόλο σκιωδών διακινητών. Στη διάρκεια της διαδικασίας, ο Άμον δεν ενημερώθηκε για τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία του, ενώ πληρώθηκε λιγότερα χρήματα από αυτά που του είχαν υποσχεθεί. Όπως δήλωσε, «Μετά την επέμβαση, η υγεία μου επιδεινώθηκε δραματικά», αφήνοντάς τον με μόνιμες ενοχές.
Οι έρευνες των γερμανικών μέσων αποκάλυψαν ότι οργανωμένο έγκλημα εκμεταλλεύεται τους νέους και τους ηλικιωμένους στην Κένυα, με αναφορές ότι οι δωρητές συχνά αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και φυσικές επιπτώσεις από την εγχείρηση. Με τις επιχειρήσεις να ευδοκιμούν, οι δωρητές υποχρεούνται να υπογράψουν έγγραφα που δηλώνουν ψευδείς σχέσεις με τους λήπτες και συνήθως δεν ενημερώνονται για τους κινδύνους που διατρέχουν.
Εν τω μεταξύ, οι γερμανικές αρχές αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση να ερευνήσουν την παρανομία αυτή, με την έλλειψη δωρεών οργάνων να οδηγεί τους ασθενείς στην απόγνωση. Καθώς οι κατηγορίες για εμπορία οργάνων εντείνονται, οι κυβερνητικές αρχές αναζητούν λύσεις για την επιβίωση των θυμάτων, που όπως δηλώνει ο Άμον, «αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω, δεν θα είχα δεχτεί να αφαιρεθεί το νεφρό μου».
Πηγή περιεχομένου: in.gr