Έρευνα επιστήμονα πίσω από την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη θνητότητα από τη ζέστη – Γνωστοποιήθηκε ως «ήσυχος δολοφόνος»

Έρευνα επιστήμονα πίσω από την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη θνητότητα από τη ζέστη – Γνωστοποιήθηκε ως «ήσυχος δολοφόνος»

Την προηγούμενη Πέμπτη, 25 Ιουλίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για να ανακοινώσει ότι η ζέστη αποτελεί «ήσυχο δολοφόνο» που προκαλεί το θάνατο περίπου 500.000 ανθρώπων ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, εκ των οποίων 180.000 ζουν στην Ευρώπη. Ο κ. Γενικός Γραμματέας έκανε έκκληση για συντονισμένη δράση ενάντια σε αυτήν την κατάσταση, επισημαίνοντας την επιδραστικότητά της στους εργαζομένους. Αυτή την ανακοίνωση βασίζει σε έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Την έκθεση υπογράφει ένας ελληνικής καταγωγής καθηγητής.

Ο Δρ. Ανδρέας Φλουρής, καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είναι ο επιστήμονας που εκπόνησε την έκθεση του ILO με θέμα τη «Θερμική καταπόνηση στην εργασία: Επιπτώσεις για την υγεία και την ασφάλεια». Σύμφωνα με τον Δρ. Φλουρή, η έκθεση αναδεικνύει τον αυξημένο κίνδυνο των περιοχών που δεν είναι εξοικειωμένες με τη ζέστη, όπως η Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, αλλά και τις επιπτώσεις στην υγεία και τη λειτουργικότητα του εργαζόμενου πληθυσμού.

Αναλύοντας τα στοιχεία της έκθεσης, ο Δρ. Φλουρής επισημαίνει ότι εκατομμύρια εργαζόμενοι σε παγκόσμιο επίπεδο εκτίθενται σε επικίνδυνα επίπεδα θερμικής καταπόνησης, με συνέπεια χιλιάδες ατυχήματα και πάθησεις ετησίως, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός φτάνει τις 1.500 περιστατικά ετησίως, με επιπλέον ανθρώπινες απώλειες. Παρά την επιδείνωση της κατάστασης στην Ευρώπη, τα μέτρα που λαμβάνονται είναι περιορισμένα και με ανεπαρκείς επιπτώσεις στην προστασία των εργαζομένων.

Συνιστάται η ενεργοποίηση των μέτρων πρόληψης της θερμικής καταπόνησης κατά τη διάρκεια όλου του έτους, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Η ανάληψη δράσης βασίζεται σε προηγούμενες επιτυχημένες πρακτικές και διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές. Είναι ουσιώδες να εφαρμοστούν τα προτεινόμενα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και την αποφυγή ατυχημάτων στο χώρο εργασίας.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play