Ανακαλύψεις σχετικά με την εξάπλωση του χριστιανισμού στην Ευρώπη μέσα από αρχαίο φυλαχτό του 3ου αιώνα. Ένα μικρό ασημένιο φυλαχτό που ανακαλύφθηκε στη Γερμανία προσφέρει νέες πληροφορίες για την εξάπλωση του χριστιανισμού στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες που κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν το κείμενό του. Το ασημένιο αντικείμενο, μήκους 3,5 εκατοστών, βρέθηκε το 2018 δίπλα σε έναν σκελετό στο ρωμαϊκό νεκροταφείο της Νίδα, κοντά στη Φρανκφούρτη. Είναι πιθανό να φοριόταν κρεμασμένο σε κορδέλα γύρω από τον λαιμό.
Μέχρι πρόσφατα, κανείς δεν είχε μελετήσει το φύλλο αλουμινίου που κρυβόταν μέσα στο φυλαχτό. Η εύθραυστη φύση του είχε προκαλέσει ανησυχίες στους αρχαιολόγους, καθώς φοβούνταν ότι θα κατέρρεε αν προσπαθούσαν να το ξετυλίξουν. Το κείμενο περιλαμβάνει απόσπασμα από την Επιστολή προς Φιλιππησίους του Αγίου Παύλου, και οι ερευνητές του Αρχαιολογικού Μουσείου της Φρανκφούρτης βρήκαν τρόπο να το αποκρυπτογραφήσουν έπειτα από πέντε χρόνια ερευνών.
Το 2019, ακτινογραφίες αποκάλυψαν ότι το φύλλο είχε χαραγμένες λέξεις, αλλά χρειάστηκαν περαιτέρω έρευνες για να αναλυθεί σωστά. Σε συνεργασία με το Κέντρο Αρχαιολογίας Λάιμπνιτς στο Μάινζ, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αξονική τομογραφία για να σκανάρουν το φύλλο σε υψηλή ανάλυση και να δημιουργήσουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο.
Η διαδικασία αποκάλυψε 18 γραμμές λατινικού κειμένου με πολλές αναφορές στον Ιησού και τον Άγιο Τίτο, μαθητή του Αγίου Παύλου. Αξιοσημείωτο είναι ότι το φυλαχτό, χρονολογούμενο μεταξύ 230 και 270 μ.Χ., συνιστά την αρχαιότερη ένδειξη χριστιανικής πίστης βόρεια των Άλπεων, με τις επόμενες ενδείξεις να είναι περίπου μισό αιώνα νεότερες.
Οι ανακαλύψεις αυτές προσφέρουν σημαντική γνώση σχετικά με την αύξηση της δημοτικότητας του χριστιανισμού στην Ευρώπη κατά την εποχή αυτή, αν και η ανοιχτή δήλωση της πίστης παρέμενε ριψοκίνδυνη. Ο άνδρας στον τάφο, ηλικίας 35-45 ετών, φαινόταν να επιθυμεί να διατηρήσει την πίστη του και μετά θάνατον.
Το αλουμινένιο φύλλο είναι μια από τις αρχαιότερες ενδείξεις για τη διάδοση της Καινής Διαθήκης στη ρωμαϊκή Γερμανία, δεδομένου ότι περιλαμβάνει απόσπασμα της Επιστολής προς Φιλιππησίους 2:10-11 σε λατινική μετάφραση, δήλωσε ο Βόλφραμ Κίντσιγκ του Πανεπιστημίου της Βόννης, που συμμετείχε στην αποκρυπτογράφηση. «Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει πώς οι βιβλικές ρήσεις χρησιμοποιούνταν στη μαγεία για την προστασία των νεκρών», ανέφερε.
Πηγή περιεχομένου: in.gr