Ερευνητές καλλιεργούν τομάτες χρησιμοποιώντας λίπασμα από ανθρώπινα ούρα

Ερευνητές καλλιεργούν τομάτες χρησιμοποιώντας λίπασμα από ανθρώπινα ούρα

Έρευνα αξιοποιεί ανθρώπινα ούρα ως βιώσιμη πηγή λιπάσματος για τη γεωργία, μειώνοντας περιβαλλοντική επιβάρυνση. Σε ένα καινοτόμο βιοκλιματικό κτήριο του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, τα ανδρικά ουρητήρια δεν απορρίπτουν τα ούρα στην αποχέτευση, αλλά τα κατευθύνουν σε έναν βιοαντιδραστήρα που τα μετατρέπει σε λίπασμα για τις τομάτες που καλλιεργούνται στην ταράτσα. Η νέα μελέτη εξετάζει τη χρήση ούρων ως πηγής αζώτου, του σημαντικότερου θρεπτικού συστατικού για τα φυτά που περιέχουν τα λιπάσματα, μαζί με το κάλλιο και τον φώσφορο. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η κατανάλωση αζώτου για παραγωγή λιπασμάτων αυξάνεται κατά 1% τον χρόνο, ποσοστό που αντιστοιχεί σε μια ποσότητα άνω του ενός εκατομμυρίου τόνων.

Η ερευνητική ομάδα επικεντρώνεται στο πείραμα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Resources Conservation and Recycling, το οποίο διερευνά την δυνατότητα των ανθρώπινων ούρων να υποκαταστήσουν τα χημικά λιπάσματα που συχνά ρυπαίνουν τα υδάτινα οικοσυστήματα και προκαλούν σοβαρές περιβαλλοντικές ζημιές. Η χρήση ούρων επιτρέπει την αξιοποίηση τοπικών πόρων και ελαχιστοποιεί τη χρήση εξωτερικών υλών, συνεισφέροντας έτσι στη βιωσιμότητα της γεωργικής διαδικασίας, αναφέρει το πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του.

Με τη διαδικασία αυτή, ένα τόνος ούρων μπορεί να προσφέρει έως και 7,5 κιλά αζώτου, αρκετό για την καλλιέργεια 2,4 τόνων τομάτας. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ανάκτηση θρεπτικών συστατικών από ούρα έχει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα. Παρ’ όλα αυτά, έχουν αρχίσει να εξετάζουν την πιθανότητα επιμόλυνσης της καλλιέργειας από φάρμακα, ένα ζήτημα που ενδέχεται να απαιτήσει επιπλέον έρευνα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play