Αναλύουμε την αλλαγή προτεραιοτήτων των εργαζομένων, καθώς η ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής αποκτά αυξανόμενη σημασία. Οι προτιμήσεις των εργαζομένων φαίνεται να έχουν αλλάξει δραστικά, με την ισορροπία στον εργασιακό χώρο να κατέχει πλέον πρωτεύουσα θέση, επισκιάζοντας τις αποδοχές. Η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αποτέλεσε τον παράγοντα με την υψηλότερη κατάταξη για τους εργαζόμενους. Μια διεθνής έρευνα που συμμετείχαν 26.000 εργαζόμενοι από 35 χώρες, διαπίστωσε ότι η εύρεση ή διατήρηση μιας εργασίας που συμβαδίζει με τις προσωπικές αξίες των ατόμων ξεπερνά τις προσδοκίες τους για αμοιβές.
Αυτή η αλλαγή στις προτεραιότητες αποτυπώνει τις επιπτώσεις που είχε η πανδημία του κορονοϊού, όπως υπογραμμίζει ο Guardian. Σχεδόν οι μισοί (45%) των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι έχουν αγωνιστεί για καλύτερες συνθήκες εργασίας, ενώ το 31% έχει αποχωρήσει από θέση λόγω της έλλειψης ευελιξίας. Οι εργαζόμενοι αναζητούν χώρους εργασίας που να ευθυγραμμίζονται με τις προσωπικές τους αξίες.
Η τάση αυτή είναι πιο έντονη στους νεότερους εργαζόμενους, καθώς οι γενιές Z θεωρούν ότι η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι προτεραιότητα. Σχεδόν το 74% αυτής της ομάδας δηλώνει ότι δίνει μεγαλύτερη σημασία στην ισορροπία από ότι στο μισθό. Στην αντίπερα όχθη, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι, όπως οι baby boomers, τοποθετούν την αμοιβή και την ισορροπία σε παρόμοια θέση, αναδεικνύοντας ότι οι προτεραιότητες διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία.
Επιπλέον, η ευελιξία στις συνθήκες εργασίας αυξάνεται συνεχώς, καθώς οι οργανισμοί παγκοσμίως αναγνωρίζουν τη σημασία της. Το 65% των εργαζομένων δήλωσαν ότι η εργασία τους προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία, σε αντίθεση με το 57% πέρυσι. Παρ’ όλα αυτά, οι εργαζόμενοι επιθυμούν να νιώθουν ότι ανήκουν σε μια κοινότητα στον εργασιακό τους χώρο, με το 55% να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη θέση τους εάν δεν αισθάνονται συνδεδεμένοι με την εταιρεία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr