Ανακαλύψτε τη ζωή και το σπουδαίο έργο του Ερνστ Τσίλλερ, του σημαντικού αρχιτέκτονα που άλλαξε την Ελλάδα. Στις 12 Νοεμβρίου 1923, ο γερμανός αρχιτέκτονας Ερνστ Τσίλλερ (Ernst Ziller) απεβίωσε, αφήνοντας πίσω του ένα σπάνιο αρχιτεκτονικό αποτύπωμα στη νέα Ελλάδα. Τα Αθηναϊκά Νέα της 4ης Ιανουαρίου 1939 αναφέρουν ότι ο Τσίλλερ υπήρξε φιλέλληνας και παντρεύτηκε ελληνίδα από τη γνωστή οικογένεια Δούδου από την Κοζάνη. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο της Δρέσδης και εκπαιδεύτηκε από τον διάσημο Δανό αρχιτέκτονα Θεοφίλο Χάνσεν στην Βιέννη.
Ο Τσίλλερ ήλθε στην Αθήνα το 1861 με εντολή του Χάνσεν για να επιβλέψει την ανέγερση της Σιναίας Ακαδημίας και μάλιστα εγκαταστάθηκε μόνιμα, αποκτώντας ελληνική υπηκοότητα. Υπήρξε καθηγητής του Πολυτεχνείου και διευθυντής δημοσίων έργων, προσφέροντας καθοριστική συνεισφορά στην αρχιτεκτονική της χώρας.
Ο Τσίλλερ εργαζόταν όχι μόνο ως αρχιτέκτονας, αλλά και ως μελετητής της αρχαίας ελληνικής κουλτούρας. Στα Απομνημονεύματά του αναφέρει ότι ήταν ο πρώτος που ανέσκαψε την περιοχή του Σταδίου και συνεργάστηκε με τον βασιλιά Γεώργιο Α’ στις ανασκαφές. Για το έργο του αυτό, ο βασιλιάς του απένειμε το παράσημο του Σωτήρος.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Τσίλλερ σχεδίασε περισσότερα από 500 κτίρια στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Θεάτρου και της Ακαδημίας Αθηνών. Ο νεοκλασικός και εκλεκτικιστικός χαρακτήρας τους καθόρισε την αρχιτεκτονική ταυτότητα της Αθήνας.
Δυστυχώς, η πορεία του δεν ήταν απαλλαγμένη από δυσκολίες. Στο τέλος της ζωής του, καθώς βίωνε χρεοκοπία, ο θάνατός του βρήκε τον Τσίλλερ εγκαταλειμμένο στην φτώχεια.