Συζητήσεις Σίσι και Τραμπ για τη Γάζα και τις επιθέσεις Χούθι που επηρεάζουν τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, είχαν μια τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία επικεντρώθηκε στις πρωτοβουλίες διαμεσολάβησης για την αποκατάσταση της περιφερειακής σταθερότητας. Η αποκατάσταση της ηρεμίας στην περιοχή θα συμβάλλει θετικά στη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, και θα μειώσει τις οικονομικές ζημίες για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, όπως αναφέρθηκε από την αιγυπτιακή προεδρία την Τρίτη, σύμφωνα με το Reuters.
Οι Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν εκδηλώσει περισσότερες από 100 επιθέσεις κατά της ναυτιλίας από την αρχή του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στα τέλη του 2023, ισχυριζόμενοι ότι ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον Σίσι ιδιαίτερα παραγωγική, καθώς αναλύθηκαν η στρατιωτική πρόοδος κατά των Χούθι, οι εξελίξεις στη Γάζα και οι πιθανές στρατηγικές λύσεις.
Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει έντονες πιέσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, αυξάνοντας το κόστος μεταφοράς για το Ισραήλ, ενώ έχει υποχρεώσει τον αμερικανικό στρατό σε μια δαπανηρή επιχείρηση αναχαίτισης πυραύλων. Ο Τραμπ υπογράμμισε ότι οι στρατιωτικές επιθέσεις των ΗΠΑ αποτελούν αντίκτυπο στις επιθέσεις της Χούθι κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και προειδοποίησε το Ιράν να σταματήσει άμεσα την υποστήριξή του προς την ομάδα.
Ωστόσο, έχει απαγορεύσει στο Ισραήλ να παρέμβει στην Υεμένη. Σε δηλώσεις που αποκαλύφθηκαν τον Μάρτιο από δημοσιογράφο του περιοδικού The Atlantic, ο Τραμπ φέρεται να ανέφερε ότι έχει εγκρίνει σχέδια για την Υεμένη, προσδιορίζοντας ότι θα ανακοινώσει τα αναμενόμενα ανταλλάγματα από την Αίγυπτο και την ΕΕ. Η αιγυπτιακή πλευρά παρέμεινε σιωπηλή σχετικά με τυχόν αιτήματα από την Ουάσινγκτον και δεν εξέφρασε άποψη για τις επιθέσεις των ΗΠΑ κατά των Χούθι.
Από τον Νοέμβριο του 2023, οι επιθέσεις των Χούθι έχουν επηρεάσει σημαντικά τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, με αποτέλεσμα τα πλοία να αναγκάζονται να αποφύγουν τη διώρυγα του Σουέζ, επιφέροντας αυξημένα κόστη στην ναυτιλία. Ο Σίσι δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι οι διαταραχές στην παγκόσμια ναυτιλία έχουν κοστίσει στην Αίγυπτο περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε λιγότερα έσοδα από τη διώρυγα του Σουέζ το 2024.
Πηγή περιεχομένου: in.gr