ΕΣΠΑ 2021-2027: Σημαντικά βήματα για την τοπική ανάπτυξη

ΕΣΠΑ 2021-2027: Σημαντικά βήματα για την τοπική ανάπτυξη

Η αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων για την υλοποίηση σχεδίων που προάγουν την Περιφερειακή Ανάπτυξη και την επίτευξη «διαφοράς σε τοπικό επίπεδο» ήταν το αντικείμενο συζήτησης στο πάνελ που διοργανώθηκε στο 5ο Olympia Forum στην Αρχαία Ολυμπία.

Το πάνελ, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Πεφάνης, είχε ως θέμα: «ΕΣΠΑ 2021-2027: Κάνοντας τη διαφορά σε τοπικό επίπεδο». Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Ιωάννης Ανδρουλάκης, πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, Ιωάννα Φαναριώτου, προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Σιαδήμας, πρόεδρος της ΜΟΔ ΑΕ, και Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, ιδρυτής και πρόεδρος της AT Management Funding & Development Consultants.

Ο κ. Ανδρουλάκης διευκρίνισε ότι το Πράσινο Ταμείο έχει πολύ μικρή σχέση με το ΕΣΠΑ. Όπως δήλωσε, χρηματοδοτικά σχετίζεται με το ΕΣΠΑ κυρίως μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος life, το οποίο συντονίζει σε εθνικό επίπεδο. Αναφερόμενος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ανέφερε δράσεις του Πράσινου Ταμείου, όπως η μελέτη οριοθέτησης του ποταμού ΛΙΝΑΧΟΥ και η διαχείριση ιατρικών αποβλήτων από 700 φαρμακεία στην περιοχή, έργο το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συμμετοχή του Πράσινου Ταμείου στην Περιφερειακή Ανάπτυξη, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε επίσης το πρόγραμμα δημιουργίας ζωνών πυροπροστασίας σε δήμους κοντά σε δάση, ανακοινώνοντας ότι η προθεσμία υλοποίησης παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2025.

Η κ. Φαναριώτου, προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας, δήλωσε ότι στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2024-2020, ύψους 450 εκατ. ευρώ, δεν υπήρξαν εμβληματικά έργα, ωστόσο, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές δράσεις στους τομείς Υγείας, Παιδείας, Οικονομίας και Κοινωνικής Ευημερίας. Ειδικότερα, δήλωσε ότι «πήραμε 50 εκατ. ευρώ τα οποία διαθέσαμε για την ενίσχυση επιχειρήσεων της περιοχής».

Στην περίοδο του covid ενισχύσαμε περίπου 6.500 επιχειρήσεις και διατηρήσαμε 8.000 θέσεις εργασίας. Επίσης, η κ. Φαναριώτου σημείωσε ότι στον τομέα του Περιβάλλοντος ενισχύθηκαν 2.500 νοικοκυριά και 32 δημόσια κτίρια. Δεκατέσσερις σχολικές μονάδες αναβαθμίστηκαν, ενώ τέσσερα νοσοκομεία εξοπλίστηκαν με τη στήριξη του ΕΣΠΑ.

Η κ. Φαναριώτου ανακοίνωσε ότι το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα έχει εγκριθεί για περίπου 650 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτώντας δράσεις που αφορούν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποφάσισε να εντάξει το σύνολο της εδαφικής της επικράτειας στις αναπτυξιακές στρατηγικές χωρικής επένδυσης, ενισχύοντας έτσι τη διακυβέρνηση σε τοπικό επίπεδο.

Ο κ. Σιαδήμας, πρόεδρος της ΜΟΔ ΑΕ, εξήγησε ότι «αποστολή της ΜΟΔ είναι η ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης για την αποτελεσματική διαχείριση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ». Σημείωσε ότι η ΜΟΔ χρηματοδοτείται κατά 90% από ευρωπαϊκούς πόρους και είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος του Προγράμματος Τεχνικής Βοήθειας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας «τρέχει γρήγορα» όσον αφορά τις απορροφήσεις, αξιοποιώντας 110 εκατ. ευρώ για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις.

Φωτογραφίες από το συνέδριο: https://www.amna.gr/pr-photo

Loading