Επικίνδυνη αύξηση κακοπληρωμένων εργαζομένων στην Ελλάδα, με τις γυναίκες και τους νέους να πλήττονται περισσότερο. Η τελευταία έκθεση της Eurostat αναδεικνύει ότι το 25% των γυναικών και πάνω από το 40% των νέων στην Ελλάδα θεωρούνται κακοπληρωμένοι, δηλαδή κερδίζουν 5 ευρώ την ώρα ή λιγότερο. Η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των χωρών της ΕΕ με την υψηλότερη αναλογία κακοπληρωμένων εργαζομένων. Συγκεκριμένα, το 21,7% των εργαζομένων κερδίζουν λιγότερο από τα δύο τρίτα του μεσαίου μικτού ωρομισθίου, τοποθετώντας τη χώρα τέταρτη πίσω από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Λετονία. Το μέσο ποσοστό στην ΕΕ είναι 14,7%, ενώ στη ζώνη του ευρώ είναι ελαφρώς χαμηλότερο, στο 14,3%.
Αν και η μισθολογική ανισότητα είναι ανησυχητική σε όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με την τάση της ΕΕ. Από το 2006, το ποσοστό των κακοπληρωμένων εργαζομένων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί, φτάνοντας το 21,7% το 2014, κατά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης.
Στην τουριστική βιομηχανία, ο τομέας με τη μεγαλύτερη συμβολή στους χαμηλούς μισθούς, το 35,1% των εργαζομένων στις υπηρεσίες διαμονής και εστίασης κερδίζουν λιγότερο από τα δύο τρίτα του μεσαίου μισθού. Αντίστοιχα, το 32% των εργαζομένων στον τομέα της διοικητικής και υποστηρικτικής υπηρεσίας είναι κακοπληρωμένοι.
Η κατάσταση είναι ακόμα πιο ανησυχητική για τις γυναίκες και τους νέους, με σχεδόν το 23,4% των γυναικών στην Ελλάδα να κερδίζουν 5 ευρώ την ώρα ή λιγότερο, και 43% των νέων κάτω των 30 ετών να είναι κακοπληρωμένοι, ποσοστό δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη.
Πηγή περιεχομένου: in.gr