Ανακαλύψτε το νέο βιντεοκλίπ του Αστερομάτα, το οποίο εξερευνά τη θλίψη και την προσφυγιά. Η καλλιτέχνιδα Klavdia θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision, που θα διεξαχθεί στη Βασιλεία της Ελβετίας, από 13 έως 17 Μαΐου 2025, με το τραγούδι Αστερομάτα. Πριν από λίγες ώρες, δημοσιεύτηκε το βιντεοκλίπ του κομματιού, το οποίο αποπνέει ισχυρά νοήματα, εμπνευσμένα από τη γενοκτονία και τον μαζικό εκτοπισμό των Ελλήνων του Πόντου.
Το κλιπ θυμίζει ταινία μικρού μήκους με ιστορικές προεκτάσεις, καταγράφοντας τη φρίκη του πολέμου και τις συνέπειές του, ξεκινώντας με την Klavdia να τραγουδά, καθώς πίσω της απλώνεται ένα φλεγόμενο τοπίο που αποτυπώνει τις κακουχίες των Ποντίων, από τη πείνα μέχρι τις σφαγές. Η παρουσία των χελιδονιών που πετούν πάνω από θάλασσες και βουνά συμβολίζει την αγάπη, τη φροντίδα και τη στοργή για την οικογένεια και τους φίλους.
Κεντρική φιγούρα του βίντεο είναι η συγκλονιστική εικόνα μιας μητέρας, η οποία πενθεί για την απώλεια των παιδιών της. Η μαυροντυμένη μητέρα αντιπροσωπεύει τόσο την πατρίδα όσο και την οδύνη από την απώλεια των αγαπημένων προσώπων. Η ανοιχτή βαλίτσα στη θάλασσα και το κοντινό πλάνο σε ένα μικρό κορίτσι που κρατά ένα φτερό, καταδεικνύουν τον ξεριζωμό των Ποντίων και την προσφυγιά, καθώς οι επιζώντες κατέφυγαν στην ΕΣΣΔ και αργότερα στην Ελλάδα, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922.
Η βαλίτσα αποτελεί ένα δυνατό σύμβολο της δύσκολης πορείας των προσφύγων, με εικόνες που θυμίζουν τη σύγχρονη κατάσταση, όπου άνθρωποι εγκαταλείπουν τη ζωή τους στην αναζήτηση ελευθερίας και ασφάλειας. Το βιντεοκλιπ, σκηνοθετημένο από τον George Mpenioudakis, έχει κινηματογραφηθεί στην Κοζάνη και στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, αποτυπώνοντας τη φυσική ομορφιά της περιοχής. Η Klavdia, με ποντιακή καταγωγή, έχει δηλώσει ότι οι πρόγονοί της αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στη Σοβιετική Ένωση, όπου και γεννήθηκαν οι γονείς της, και επέστρεψαν στην Ελλάδα το 1991.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το κομμάτι Αστερομάτα θα μπορούσε να είναι ένα από τα πολλά κορίτσια που χάθηκαν στη τραγωδία των Τεμπών, με τους στίχους να απευθύνονται στη μητέρα της, λέγοντας: «Γλυκιά μου μάνα μη μου κλαις, μαύρα και αν σου φορούνε».
Βίντεο:
Πηγή περιεχομένου: in.gr