Ευ. Μυτιληναίος: Η κρίση της πανδημίας μοναδική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, του ομίλου MYTILINEOS, και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, ήταν οι ομιλητές του τελευταίου πάνελ της σημερινής μέρας του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου για την Ελλάδα μετά την πανδημία και με θέμα τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας την επόμενη μέρα.

Την βεβαιότητα ότι η ύφεση θα παραμείνει σε μονοψήφιους αριθμούς φέτος, γύρω στο 8% εξέφρασε μιλώντας νωρίτερα απόψε στο συνέδριο του “Κύκλου Ιδεών” ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας. Την ίδια εκτίμηση, ότι θα παραμείνει σε μονοψήφιο, έκανε και για το έλλειμμα, ενώ για το χρέος είπε ότι θα κινηθεί κάτω από το ψυχολογικό όριο του 200% του ΑΕΠ, ενώ για τα διαθέσιμα του δημοσίου εκτίμησε ότι δεν θα υποχωρήσουν κάτω από τα 30 δισ. ευρώ.

propoli

Συνεχίζοντας ο κ. Καραβίας, χαρακτήρισε “επίτευγμα”, την έως τώρα αντιμετώπιση της ύφεσης, “τόσο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είπε ότι προχώρησε πολύ γρήγορα στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, και πρόσθεσε ότι χρηματοδοτήθηκαν περίπου 20.000 επιχειρήσεις για τις οποίες είπε πως είναι εκείνες που ικανοποιούν τα κριτήρια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των τραπεζών παρέχουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας και έχουν την μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ. και προχώρησαν σε αναστολές χρεολυσίων και τοκοχρεολυσίων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

“Το τραπεζικό σύστημα είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι ήταν στην αρχή της προηγούμενης κρίσης σε παγκόσμιο ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο “, είπε ο κ. Καραβίας.

Για το ζήτημα των κόκκινων δανείων, είπε πως υπάρχουν στοιχεία τα οποία επιτρέπουν αισιοδοξία. Η Eurobank, ολοκλήρωσε ένα πλάνο εμπροσθοβαρούς μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και σήμερα έχουμε ένα δείκτη 15%, αλλά και οι άλλες τράπεζες ακολουθούν εξίσου φιλόδοξα πλάνα. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί νέα γενιά κόκκινων δανείων και σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις της ΤτΕ για νέα κόκκινα δάνεια 8 δισ. ευρώ έως 10 δισ. ευρώ, υποστήριξε ότι “είναι εφικτό να στοχεύσουμε να μην υπερβούν τα 5 δισ. ευρώ”.

Αναφερόμενος στα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Καραβίας χαρακτήρισε “μεγάλη επιτυχία της χώρας και της κυβέρνησης, την εξασφάλιση αυτού του ποσού”.

Εκτίμησε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης “αλλά να εντοπίσουμε ποιές είναι οι επενδύσεις που μπορούν να απορροφήσουν το ποσό αυτό και να υπερβούμε τα εμπόδια που προκαλούν καθυστερήσεις”.

Ευ. Μυτιληναίος: Η κρίση της πανδημίας μοναδική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις

Είμαστε ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά”, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος, MYTILINEOS, Ευ. Μυτιληναίος και πρόσθεσε .

“Οι παγκόσμιες αγορές και η παγκόσμια οικονομία έχουν αντιδράσει με πρωτοφανή ταχύτητα και καλά ανακλαστικά, ενήργησαν γρήγορα και αποφασιστικά. Οι αντιδράσεις των αγορών ήταν γρήγορες και με αντανακλαστικά.

Εμείς τι εισπράττουμε ως χώρα;”, διερωτήθηκε.

“Έχουμε κατάρρευση του τουρισμού και ευρύτερα του συγκεκριμένου κλάδου της εστίασης. Πώς μπορεί να αντιδράσουν χώρες; Δημοσιονομικά και νομισματικά. Η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι μπορεί να κάνει, στο πεδίο της ύφεσης ώστε να συγκρατηθεί – θυμίζω ότι είχα προβλέψει τον Απρίλιο 10% ύφεση, ίσως είναι λιγότερο τελικά λόγω δημοσιονομικών παρεμβάσεων.

Στο νομισματικό επίπεδο η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει κάτι, καθώς έχουμε ευρώ και δεν μπορούμε να τυπώσουμε χρήμα – ίσως και καλώς”.

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Ταμείο Ανάκαμψης και τόνισε ότι “η Ελλάδα είναι από τους κερδισμένους, καθώς αναγνωρίστηκε ότι επλήγη περισσότερο και δυσανάλογα από την πανδημία. Πρέπει να εστιάσουμε στο μηχανισμό ανάκαμψης” ανέφερε με έμφαση και συνέχισε.

“Οι Βρυξέλλες δεν έχουν καταλήξει σε βασικά σημεία αυτού του μηχανισμού, αλλά πιέζουν τις χώρες να υποβάλλον σχέδια.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει να οριστικοποιήσουν οι Βρυξέλλες τα guidelines, εμείς πρέπει να συντάξουμε το δικό μας Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και να το υλοποιήσουμε”, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Στο δεύτερο μέρος της τοποθέτησής του, χαρακτήρισε την κρίση της πανδημίας, “μοναδική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις που πρέπει η κυβέρνηση να αρπάξει από τα μαλλιά. Τώρα είναι η ευκαιρία. Με καταλύτη την πανδημία, θα γίνει επιχειρηματικό ξεσκαρτάρισμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε την ανάγκη για εθνική συσπείρωση.

“Η χώρα διέρχεται τριπλής κρίση, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υγειονομική κρίση και οικονομική ως παρεπόμενο της πανδημίας. Πριν ένα χρόνο κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει ότι μπορούσαν να συμβούν αυτά τα τρία μαζί.

Διαβλέπω ωστόσο μια εθνική συσπείρωση. Δεν υπάρχουν παραταξιακές διαφορές σε αυτό που αντιμετωπίζουμε, δεν φταίει κάποιος για την κρίση στα ελληνοτουρκικά ή την πανδημία. Είναι, λοιπόν, μοναδική η ευκαιρία συσπείρωσης.

Η κυβέρνηση δεν έχει να κατηγορήσει για κάτι την αντιπολίτευση όπως κι η αντιπολίτευση να κατηγορήσει την κυβέρνηση. Και αυτή η σύμπνοια και ομόνοια πρέπει να μετουσιωθεί σε εθνική στάση”, τόνισε.

Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος: Οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες

Η επιδημία είναι απρόβλεπτη είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, η επιδημία θα παρουσίαζε ύφεση τους καλοκαιρινούς μήνες και αυτό θα διευκόλυνε το άνοιγμα των τουριστικών αγορών. Όμως η επιδημία χειροτέρεψε από τον Ιούνιο και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε αντίθετα κλεισίματα αγορών, και χειρότερα αποτελέσματα από όσα είχαν προβλεφθεί.

“Μπορώ να κάνω την πρόβλεψη, ότι το συνολικό έσοδο του τουρισμού από το εξωτερικό για το 2020 θα είναι στην περιοχή των 3 δισ ευρώ. Αυτό είναι μια τεράστια ζημιά για τον τουρισμό της χώρας, αν μάλιστα προσθέσουμε την κρουαζιέρα, τις μεταφορές τις τουριστικές επενδύσεις”.

Ο κ. Ρέτσος εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις.

“Είναι σημαντικό είπε σε τι κατάσταση θα είναι η τουριστική αλυσίδα, η οποία εξαρτάται απο πολλούς “παίκτες” όπως είναι οι αεροπορικές εταιρείες, οι tour operators, τα ξενοδοχεία. Για παράδειγμα τι capacity θα έχουν οι αεροπορικές αναρωτήθηκε και εκτίμησε ότι το 2021 το capacity των αεροπορικών θα είναι στο 60% των επιπέδων προ της κρίσης.  Θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι με την εξέλιξη των θετικών σεναρίων το 2021 θα μπορούσαμε να ανακτήσουμε το 50% των εσόδων του 2019, το 60% είναι το ακραίο καλό σενάριο”, σημείωσε ο κ. Ρέτσος και πρόσθεσε ότι οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες.

“Είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε πόρους σε σχέση και με το Ταμείο Ανάπτυξης να δημιουργήσουμε ένα αναμορφωμένο τουριστικό μοντέλο ανταποκρινόμενο στην μετά covid εποχή. Καταλήγοντας είπε ότι τα κυβερνητικά μέτρα είχαν θετική επίδραση στον τουρισμό και βοήθησαν τις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.

“Εκτιμώ ότι από το 2022 ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να ανακάμψει και να εξελιχθεί σε καλύτερο παίκτη από ότι ήταν πριν την πανδημία”.

Την συζήτησε συντόνιζε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

©Πηγή: amna.gr

Loading