Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων, εν μέσω εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία. Ο δασμολογικός πόλεμος που έχει κηρύξει ο Αμερικανός πρόεδρος επηρεάζει τη στρατηγική των κεντρικών τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στο νέο αυτό οικονομικό περιβάλλον, οι κεντρικές τράπεζες καλούνται να αξιολογήσουν ποιοι παράγοντες έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα: οι φόβοι για ύφεση ή οι πιέσεις του πληθωρισμού; Οι traders αναπροσαρμόζουν τις προβλέψεις τους, αναμένοντας νέες μειώσεις επιτοκίων το προσεχές διάστημα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι επενδυτές υπολογίζουν με πιθανότητα 90% ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της, στις 17 Απριλίου. Αυτή η εκτίμηση έχει αυξηθεί από 70% που ήταν πριν από τις ανακοινώσεις των δασμών της λεγόμενης «Ημέρας Απελευθέρωσης» του Τραμπ στις 2 Απριλίου, και αναμένονται δύο περαιτέρω μειώσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Απρίλιο, που θα αποτελούσε την έβδομη συνεχόμενη, είναι πλέον το προφανές σενάριο, σύμφωνα με τον Frederik Ducrozet, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην Pictet Wealth Management. Ο Ducrozet επισημαίνει ότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα ήταν καταστροφική.
Τα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μεταβάλλονται ραγδαία, καθώς οι προοπτικές της οικονομίας μπορεί να απαιτήσουν μεγαλύτερες περικοπές προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη. Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει προειδοποιήσει ότι ο επικείμενος εμπορικός πόλεμος μπορεί να προκαλέσει σοβαρό αρνητικό σοκ στη ζήτηση, επιφέροντας σημαντικές αποπληθωριστικές πιέσεις.
Η ανάπτυξη έχει γίνει το κεντρικό πρόβλημα παγκοσμίως, περιλαμβάνοντας και την Ευρώπη, όπως ανέφερε ο Mahmood Pradhan, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικής στην Amundi Asset Management. Αυτό αναμένεται να μειώσει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, που είναι κυρίως ζήτημα των ΗΠΑ, και να οδηγήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη.
Η κατάσταση αυτή αντιπροσωπεύει μια δραστική στροφή από τις πιο επιθετικές προσδοκίες που υπήρχαν μετά τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Μάρτιο. Τότε, οι ρυθμιστές στη Φρανκφούρτη είχαν ανοίξει το δρόμο για μια πιθανή παύση των περικοπών, τονίζοντας ότι η νομισματική πολιτική είχε γίνει ουσιαστικά λιγότερο περιοριστική.
Πηγή περιεχομένου: in.gr