Ανακαλύψτε τις ευρωπαϊκές χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα στην ιστορία τους και τους λόγους πίσω από αυτές τις αποφάσεις. Ορισμένες θρησκευτικές και πολιτικές ιδεολογίες έχουν αμφισβητήσει τους εορτασμούς των Χριστουγέννων στην ιστορία της Ευρώπης, καθιστώντας τους ενίοτε διχαστικούς. Η Γηραιά Ήπειρος παρουσιάζει ποικιλία στους τρόπους που γιορτάζει την περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς οι εορταστικές παραδόσεις ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. Πολλές χώρες, όπως η Σκωτία, η Αγγλία και η Γαλλία, έχουν διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην απαγόρευση των εορτασμών.
Το 1640, το σκωτσέζικο κοινοβούλιο ψήφισε νομοσχέδιο που απαγόρευε τις Yule vacations, την εορταστική περίοδο από 21 Δεκεμβρίου έως 1 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο του αγώνα κατά του καθολικισμού, καθώς η Σκωτία είχε μετατραπεί σε προτεσταντική. Αντίστοιχες απαγορεύσεις παρατηρήθηκαν και στην Αγγλία κατά την πουριτανική διακυβέρνηση του Όλιβερ Κρόμγουελ, επηρεάζοντας και τις εορτές του Πάσχα.
Στη Γαλλία, το 1793, απαγορεύτηκαν όλες οι θρησκευτικές γιορτές στο πλαίσιο της αποχριστιανοποίησης κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Παρά τις απαγορεύσεις, πολλοί πολίτες συνέχισαν να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και να διακοσμούν τα σπίτια τους με φάτνες. Το 1801, ο Ναπολέων τερμάτισε τις αντιεκκλησιαστικές πολιτικές υπογράφοντας το Κονκορδάτο με την Αγία Έδρα.
Το φαινόμενο της διαφορετικής ημερομηνίας γιορτής των Χριστουγέννων συνδέεται με την χρήση διαφορετικών ημερολογίων από την Καθολική και την Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο Πάπας Γρηγόριος ΧΙΙΙ τροποποίησε το ημερολόγιο το 1582, καθιστώντας το Γρηγοριανό ημερολόγιο 13 ημέρες μπροστά από το Ιουλιανό. Ορισμένες χώρες και κοινότητες, όπως η Ουκρανία το 2023, προχώρησαν στην προσαρμογή τους στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, γιορτάζοντας τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου.
Πηγή περιεχομένου: in.gr