Η στεγαστική κρίση στην Ευρώπη πλήττει σοβαρά τα νοικοκυριά, με τις τιμές να συνεχίζουν να αυξάνονται. Η στεγαστική κρίση στην Ευρώπη καθίσταται όλο και πιο δραματική, με τις τιμές των ακινήτων να παραμένουν σε δυσανάλογα υψηλά επίπεδα σε σχέση με τους μισθούς των πολιτών. Από το 2010, οι τιμές των κατοικιών στην ΕΕ έχουν αυξηθεί κατά 47% και τα ενοίκια κατά 18%, ξεπερνώντας τον πληθωρισμό. Το υψηλό κόστος κατασκευής, η άνοδος των επιτοκίων ενυπόθηκων δανείων και η μείωση των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων επιβαρύνουν περαιτέρω την προσφορά.
Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για τις οικονομικά ευάλωτες ομάδες, ιδιαίτερα στους κατοίκους των πόλεων και τους νέους, με πολλούς να παραμένουν με τους γονείς τους μέχρι την ηλικία των 30 ετών. Παρά την πολιτική προσοχή, το στεγαστικό πρόβλημα συνεχίζει να επιδεινώνεται και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις σε όλη την Ευρώπη δεν έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να ανακόψουν αυτή την τάση.
Εν μέσω αυτής της κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να υιοθετήσει νέες πρωτοβουλίες για την προώθηση της οικονομικής προσιτότητας στη στέγαση, όπως η επαναξιολόγηση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις και η ενίσχυση της συνεργασίας για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Ωστόσο, η έλλειψη αναγκαίας κατασκευαστικής δραστηριότητας και οι περιορισμοί στις μακροχρόνιες μισθώσεις καθιστούν τη λύση ακόμα πιο δύσκολη.
Στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι εξίσου ανησυχητική. Οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά 88% στην Αττική από το 2017, με τους πολίτες να αναγκάζονται να δαπανούν το 35,2% του εισοδήματός τους για τη στέγαση. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα και στην κοινωνική δομή.
Η κρίση αυτή απαιτεί άμεση και συντονισμένη δράση από τις κυβερνήσεις και τις αρχές της ΕΕ, καθώς τα διακυβευόμενα είναι τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά. Η ανάγκη για περισσότερα προσιτά σπίτια και αποτελεσματικές πολιτικές στέγασης είναι επιτακτική για την επίλυση του προβλήματος.
Πηγή περιεχομένου: in.gr