Ευρώπη: Υπό πίεση για την αύξηση των αμυντικών δαπανών – Η ασφάλεια φτάνει σε κρίσιμο σημείο

Ευρώπη: Υπό πίεση για την αύξηση των αμυντικών δαπανών – Η ασφάλεια φτάνει σε κρίσιμο σημείο

Η Ευρώπη καλείται να επενδύσει περισσότερα στην άμυνά της, καθώς οι προκλήσεις ασφαλείας αυξάνονται δραματικά. Λίγες ημέρες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο τότε επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, ζήτησε από το επιτελείο του ένα επείγον σχέδιο στρατιωτικής βοήθειας, το οποίο κατέληξε στο ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας. Σήμερα, καθώς συμπληρώνονται τρία χρόνια από την πλήρη ρωσική εισβολή, η ΕΕ καλείται ξανά να επενδύσει περισσότερα στους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς, αναγνωρίζοντας την επείγουσα ανάγκη για την άμυνα όχι μόνο της Ουκρανίας, αλλά και ολόκληρης της ηπείρου, καθώς η προηγούμενη αίσθηση ασφάλειας καταρρέει.

Η Ευρώπη φοβάται ότι θα επιβληθεί μια άδικη διευθέτηση στην Ουκρανία, ενώ μια αναγεννημένη Ρωσία απειλεί την ασφάλεια της ηπείρου. Οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης έχουν προειδοποιήσει ότι ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία και έχουν επισημάνει την παραπληροφόρηση, το σαμποτάζ και τις επιθέσεις της Ρωσίας σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται σε σημείο καμπής, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η πρόεδρος επισήμανε την ανάγκη να προετοιμαστεί η Ευρώπη να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να μην βασίζεται αποκλειστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ασφάλεια της.

Η πίεση για αύξηση των αμυντικών δαπανών επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν την ανάγκη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική τους άμυνα. Σε πρόσφατη έκθεση, οι ειδικοί προτείνουν την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του εθνικού εισοδήματος, ξεπερνώντας το ελάχιστο όριο του 2% που απαιτεί το ΝΑΤΟ.

Με την Ευρώπη αντιμέτωπη με αυξανόμενες προκλήσεις ασφαλείας, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη οι κυβερνήσεις να βρουν τρόπους για να χρηματοδοτήσουν την άμυνα, ακόμα και σε μια εποχή που η ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Η προοπτική των νέων κονδυλίων για την άμυνα και οι αλλαγές στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι έτοιμη να χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς κανόνες, είναι μια από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες στο σημερινό διεθνές περιβάλλον.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play