Στην εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και τον τουρισμό προχώρησε η αρμόδια υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Από το βήμα της διυπουργικής συνέντευξης που έλαβε χώρα στην γενική γραμματεία ενημέρωσης, η κυρία Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ανακάμψει από το σοκ της πανδημίας, τονίζοντας ότι οι προβλέψεις για τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού αναμένεται να φτάσουν τα 22 δισ. ευρώ.
Εστιάζοντας στα νέα δεδομένα και προκλήσεις που προκύπτουν στη διαχείριση των τουριστικών ροών στην Ελλάδα, η υπουργός εστίασε στο πρώτο μέτρο που ελήφθη και αφορά την κρουαζιέρα. Όπως είπε, το εν λόγω μέτρο ανταποκρίνεται στις κεντρικές επιδιώξεις της εθνικής πολιτικής για τον τουρισμό, προωθώντας την ισόρροπη και ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.
Εισάγεται τέλος κρουαζιέρας
Η κυρία Κεφαλογιάννη ανακοίνωσε την εισαγωγή τέλους κρουαζιέρας για τους επιβάτες που αποβιβάζονται στα ελληνικά λιμάνια. Αυτό το τέλος θα είναι αυξημένο για προορισμούς που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση, όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, και χαμηλότερο στα υπόλοιπα λιμάνια, με κλιμάκωση ανά χρονική περίοδο. Το τέλος ορίζεται σε 20 ευρώ ανά επιβάτη κρουαζιέρας που θα αποβιβάζεται στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ενώ για τα υπόλοιπα λιμάνια η τιμή ορίζεται στα 5 ευρώ. Τα συνολικά έσοδα από το μέτρο εκτιμώνται σε 50 εκατ. ευρώ, με μέρος τους να κατευθύνεται στη βελτίωση των τουριστικών υποδομών.
Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση
Η κυρία Κεφαλογιάννη παρουσίασε και το μέτρο για το τέλος Ανθεκτικότητας, το οποίο αφορά την αύξηση τελών από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, αναλογικά για ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας διαμορφώνεται από 0,5 ευρώ έως 5 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου. Το έσοδο αυτό θα κατευθυνθεί σε δαπάνες πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών.
Τέλος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Σχετικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, το ύψος του τέλους θα αυξηθεί και για τη χαμηλή περίοδο, από 0,5 σε 2 ευρώ ανά ημερήσια χρήση, ενώ από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο θα φτάνει τα 8 ευρώ ανά ημερήσια χρήση. Προβλέπεται επίσης απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στο κέντρο της Αθήνας για ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης. Το υπουργείο εργάζεται για τη θέσπιση λειτουργικών και ασφαλείας προδιαγραφών, με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας της φιλοξενίας.