Η πρόταση απαγόρευσης ακαδημαϊκών θέσεων σχετικά με την αντοχή της Ρωσίας προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Πρέπει να απαγορευθεί οποιαδήποτε ακαδημαϊκή εργασία που ερμηνεύει την ανθεκτικότητα του ΑΕΠ της Ρωσίας ως ένδειξη ότι οι κυρώσεις δεν λειτουργούν. Η αντοχή της Ρωσίας είναι σύμπτωμα της αναποφασιστικότητας της Δύσης όσον αφορά τις κυρώσεις και αν η Δύση είχε συνεννοηθεί, η Ρωσία θα κατέρρεε αυτή τη στιγμή. Αυτή η θέση που διατύπωσε ο Ρόμπιν Μπρουκς, οικονομολόγος του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει προκαλέσει έκπληξη. Ο Μπρουκς υποστηρίζει ότι η ερμηνεία αυτή θα πρέπει να απαγορευτεί.
Ο γνωστός Ιρλανδός οικονομολόγος Φίλιπ Πίλκιγνκτον αντέτεινε ότι αν οι προτάσεις του Μπρουκς ερμηνεύονται ως απόρριψη της επιστημονικής μεθόδου, οι άνθρωποι θα τις απορρίψουν ως αυταρχική προπαγάνδα. Ο πρώην οικονομικός σύμβουλος της Βρετανικής πρεσβείας στη Μόσχα, Ίαν Πράουντ, εξέφρασε τη διαφωνία του, αποδομώντας τις θέσεις του Μπρουκς ως παράλογες και αντιδημοκρατικές.
Η συζήτηση σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι σύνθετη και η προτεινόμενη απαγόρευση επιστημονικών θέσεων ενδέχεται να έχει καταστροφικές συνέπειες για την ακαδημαϊκή ελευθερία και τη συζήτηση. Ο Πράουντ, αναφερόμενος στην ιστορία της επιβολής κυρώσεων, υπογράμμισε ότι μια πιο σκληρή στάση από το 2014 δεν θα είχε αποτρέψει τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι οι ευρωπαϊκές χώρες, εξαρτημένες από ρωσικές πηγές ενέργειας, θα υπέφεραν σοβαρά.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η αποκοπή της Ρωσίας από το SWIFT θα είχε καταστρέψει την εξαγωγική οικονομία της και θα προκαλούσε σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για την Ευρώπη. Η εμπλοκή της Δύσης σε μία τέτοια κατάσταση θεωρείται ότι θα είχε καταστροφικές συνέπειες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια πιο ισχυρή και συνεπή πολιτική απέναντι στη Ρωσία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr