Έξι φυτικά συμπληρώματα διατροφής που συνδέονται με ηπατοτοξικότητα

Έξι φυτικά συμπληρώματα διατροφής που συνδέονται με ηπατοτοξικότητα

Εξερεύνηση των κινδύνων από φυτικά συμπληρώματα που μπορούν να προκαλέσουν ηπατικές βλάβες. Τα φυτικά και διαιτητικά συμπληρώματα είναι διαδεδομένα προϊόντα που χρησιμοποιούνται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους για τη βελτίωση της υγείας τους ή την ανακούφιση από ήπιες παθήσεις. Ωστόσο, παρά την ευρεία χρήση τους, υπάρχει ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους . Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε πάνω από 80.000 φυτικά και διαιτητικά συμπληρώματα χωρίς συνταγή, καθιστώντας το πεδίο αυτό αρκετά αβέβαιο.

Η πλειοψηφία των συμπληρωμάτων περιλαμβάνει πολυβιταμίνες, μέταλλα και βιταμίνες, αλλά η σύγχυση εντείνεται με τα φυτικά σκευάσματα, καθώς το 5% έως 12% περιέχουν ποικιλία βοτάνων ταυτόχρονα . Σημαντική είναι η πληροφορία ότι σχεδόν 15,6 εκατομμύρια ενήλικες έχουν λάβει τουλάχιστον ένα από τα έξι φυτικά συμπληρώματα που ενδέχεται να είναι ηπατοτοξικά.

Τα προϊόντα αυτά έχουν συχνά αποδείξει να περιέχουν συστατικά που διαφέρουν σημαντικά από εκείνα που αναγράφονται στις ετικέτες τους, γεγονός που υπογραμμίζει την έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου για τον έλεγχο της ασφάλειας τους. Το Δίκτυο για την παρατήρηση ηπατικών βλαβών (DILIN) ανέφερε ότι οι ηπατικές βλάβες σχεδόν τριπλασιάστηκαν από το 2004 έως το 2013, φτάνοντας το 20%, και τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά σχετίζονται με τη χρήση συμπληρωμάτων που περιέχουν κουρκουμίνη, κράτομ, και εκχύλισμα πράσινου τσαγιού.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ann Arbor του Μίσιγκαν ανέλυσαν δεδομένα από 9.685 ενήλικες, ανακαλύπτοντας ότι το 4,7% είχε εκτεθεί σε εν δυνάμει ηπατοτοξικά συμπληρώματα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι χρήστες των συμπληρωμάτων ήταν σημαντικά μεγαλύτεροι σε ηλικία και πιο μορφωμένοι από εκείνους που δεν τα χρησιμοποιούσαν. Καταλήγοντας, οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη για αυξημένη ενημέρωση και προσοχή από τους κλινικούς γιατρούς σχετικά με την κατανάλωση αυτών των προϊόντων, δεδομένου ότι η ασφάλειά τους δεν είναι ρυθμισμένη.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play