Ανακαλύψτε την αλήθεια πίσω από τις ghost jobs και τους λόγους που οι εταιρείες τις δημοσιεύουν. Αναζητάτε εργασία και διαρκώς συναντάτε αγγελίες που ποτέ δεν καλύπτονται; Καλώς ήρθατε στον κόσμο των φανταστικών θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με την πλατφόρμα Greenhouse, οι αγγελίες αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% των δημοσιευμένων θέσεων στο διαδίκτυο. Οι φανταστικές θέσεις εργασίας είναι πιο συχνές από ό,τι θα φανταζόμασταν. Ευτυχώς, με σκοπό την προστασία των υποψηφίων, τόσο η Greenhouse όσο και το LinkedIn έχουν αρχίσει να σημειώνουν τις έγκυρες αγγελίες, διευκολύνοντας έτσι την αναζήτηση εργασίας. Μέχρι το 2024, μεταξύ 18% και 22% των διαφημιζόμενων θέσεων εργασίας ήταν φανταστικές.
Οι εταιρείες δημοσιεύουν αυτές τις ψεύτικες θέσεις για διάφορους λόγους, όπως η επιθυμία να δημιουργήσουν την εντύπωση ανάπτυξης ή να κρατήσουν αναρτήσεις σε περίπτωση που βρουν έναν εξαιρετικό υποψήφιο. Αυτές οι αναρτήσεις επιβαρύνουν την ήδη συγκεχυμένη αγορά εργασίας. Παρά την ύπαρξη δεδομένων που δείχνουν υγιείς προσλήψεις, οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τη δυσκολία πρόσληψης, αποδίδοντας τις αιτίες σε παράγοντες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι αυστηρότεροι προϋπολογισμοί.
Για να εντοπίσουν τις φανταστικές θέσεις, η Greenhouse προσφέρει νέα σήματα που πιστοποιούν ότι οι πελάτες της ανταγωνίζονται σοβαρά για υποψηφίους. Από την άλλη πλευρά, το LinkedIn άρχισε να προσθέτει ετικέτες στις θέσεις εργασίας, αναγνωρίζοντας τις επαληθευμένες όταν διασφαλίζεται η ύπαρξή τους. Επισημαίνεται ότι μέχρι πρόσφατα, περισσότερες από τις μισές θέσεις εργασίας στο LinkedIn ήταν καταχωρημένες ως επαληθευμένες. Αν και δεν υπάρχει απόλυτος τρόπος για να διακρίνετε μια φανταστική δουλειά, προσοχή χρειάζεται όταν οι αναρτήσεις δεν έχουν σαφή χρονολογία ή είναι παλιές, καθώς οι περισσότερες θέσεις καλύπτονται γρήγορα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr