Η κυβερνητική κρίση στη Γερμανία, προκαλούμενη από τον Κρίστιαν Λίντνερ, επηρεάζει τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και επισημαίνει: Ο πρόεδρος του FDP προκάλεσε το τέλος μίας συγκυβέρνησης, που είχε ξεκινήσει με τόσες ελπίδες. Το ήξερε αυτό ο Λίντνερ. Ο εκβιασμός του θα οδηγούσε σε διάλυση της κυβέρνησης, εκτός αν υποχωρούσε. Αλλά όταν ένας υπουργός Οικονομικών συνδιαμορφώνει την οικονομική πολιτική μίας κυβέρνησης επί τρία χρόνια και ξαφνικά απαιτεί στροφή 180 μοιρών, είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι έχει και άλλα κίνητρα. Η εφημερίδα του Μονάχου εστιάζει όμως και στις ευρύτερες επιπτώσεις της κυβερνητικής κρίσης στη Γερμανία: Στην πιο δύσκολη και πιο ασταθή συγκυρία της διεθνούς πολιτικής, η τρίτη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου δεν διαθέτει σταθερή κυβέρνηση. Αυτό είναι επικίνδυνο, όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά και για την Ευρώπη.
Βρώμικο διαζύγιο είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) για την αποπομπή του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης παρατηρεί ότι κάποιοι εξεπλάγησαν από το πόσα άπλυτα έβγαλε στη φόρα ο οργισμένος καγκελάριος Σολτς. Ασφαλώς, το ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τον επικεφαλής του FDP Λίντνερ και η απάντηση του τελευταίου πιστοποιούν αυτό που ήταν ήδη γνωστό: ότι έχει κλονιστεί βαθιά ένας συνασπισμός στον οποίο κυριαρχούν δύο αριστερά κόμματα.
Η Γερμανία έχει την πολυτέλεια να βιώνει μία κυβερνητική κρίση εν μέσω γεωπολιτικής έντασης, οφείλεται κυρίως στην εμμονή στο φρένο του χρέους. Μέχρι την τελευταία στιγμή, η παρέα του Λίντνερ επρόκειτο να εμποδίσει την αναστολή του χρεόφρενου, σημειώνει η αριστερή Tageszeitung (taz). Ενώ η χριστιανοδημοκρατική αντιπολίτευση (CDU) απαιτεί την άμεση διενέργεια εκλογών, ο καγκελάριος Σολτς θέλει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στα μέσα Ιανουαρίου. Το σχόλιο της Stuttgarter Zeitung υπογραμμίζει ότι το τίμημα θα το πληρώσει η κοινωνία με τον χαμένο χρόνο.