Fin Forum 2021: Κλειδί για την ανάπτυξη η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων

Fin Forum 2021: Κλειδί για την ανάπτυξη η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων

Η αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων και η αποαναγνώριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τους ισολογισμούς των τραπεζών αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την απελευθέρωση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση βιώσιμων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων. Αυτό ήταν το κοινό συμπέρασμα ανώτατων τραπεζικών στελεχών και επικεφαλής εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων που συμμετείχαν στο Fin Forum 2021.

Στις τοποθετήσεις τους δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στον καταλυτικό ρόλο του νέου πτωχευτικού που επιταχύνει τις διαδικασίες πτώχευσης ή συνολικής ρύθμισης των χρεών. Η μεταρρύθμιση αυτή, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων (Ηρακλής 1 και Ηρακλής 2) αποτελούν έναν αποτελεσματικό συνδυασμό για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων κόκκινων δανείων, αλλά και εκείνων μπορεί να δημιουργηθούν από την πανδημία.

Ο  Θεόδωρος Αθανασόπουλος, διευθύνων σύμβουλος Cepal Greece, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που παίζουν οι servicers, δηλαδή οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων. Όπως εξήγησε, οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων και τα νέα εργαλεία που έχουν θεσμοθετηθεί αυξάνουν το βάθος της δευτερογενούς αγοράς τιτλοποιημένων δανείων, με άμεσο αποτέλεσμα τη διαφάνεια, την αξιοπιστία και την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Ανέφερε ως παράδειγμα τη συναλλαγή Project Galaxy της Alpha Bank που αποτέλεσε τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ευρώπη και τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση που έχει ολοκληρωθεί ποτέ στην Ελλάδα, ύψους 10,8 δισ. ευρώ. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό και το μετασχηματικό της Alpha Bank προκειμένου να προχωρήσει πιο αποτελεσματικό σε έναν βασικό πυλώνα του σχεδίου της που είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Όπως ανέφερε, με τις συνεχιζόμενες δομικές μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο που επιτελείται στην εξυγίανση από την «κληρονομιά» των κόκκινων δανείων η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση ισχύος για να πετύχει γρήγορη ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας και να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Η κυρία Φωτεινή Ιωάννου, γενική διευθύντρια διαχείρισης απαιτήσεων εταιρικής και λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε ότι τα πρώτα σημάδια από τα δάνεια που βγαίνουν από τα μορατόρια είναι ενθαρρυντικά. “Δεν περιμένουμε πάνω από 15-20% αυτών των δανείων να οδηγηθούν σε αδυναμία πληρωμής”, διευκρίνισε. Αναφερόμενη στο σχήμα Frontier, δηλαδή στην τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 6,1 δισ. ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη, η κα Ιωάννου επεσήμανε ότι η συναλλαγή αυτή είναι καθοριστική για την Εθνική Τράπεζα αφού με μία κίνηση “θα μειώσουμε κατά 60% περίπου το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) μας – και θα μας βοηθήσει να φτάσουμε σε ένα (χαμηλό) διψήφιο δείκτη ΜΕΔ μέχρι το τέλος του 2021”. Η ΕΤΕ, όμως, δεν σταματάει με το Frontier, προσέθεσε κ. Ιωάννου. Στόχος είναι να φτάσει η ΕΤΕ σε μονοψήφιο NPE ratio το 2022, λαμβάνοντας υπόψη και τα όποια νέα NPEs θα δημιουργηθούν λόγω covid. Όπλα μας σε αυτή την προσπάθεια θα είναι οι ρυθμίσεις με όλα τα δυνατά, διαθέσιμα και πιο αποτελεσματικά εργαλεία, σε όλες τις κατηγορίες δανείων. Για τον νέο πτωχευτικό νόμο δήλωσε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του είναι πολύ σφιχτό, δεδομένου ότι χρειάζεται δεκάδες ΚΥΑ για να ξεκινήσει.

Ο κ. Θεόδωρος Καλαντώνης, εκτελεστικός πρόεδρος της DoValue Greece, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους πλειστηριασμούς και στη συζήτηση γύρω από την προστασία και τις αναστολές εκτέλεσης αναγκαστικών μέτρων λόγω πανδημίας. Όπως εξήγησε, Η αγορά φοβάται ότι η είσοδος των servicers θα φέρει πτώση τιμών με την άτακτη ρευστοποίηση των ακινήτων ενώ στην πραγματικότητα η επενδυτική ματιά που θα έχουν οι servicers στα ακίνητα θα δώσει ώθηση στην αγορά και θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμών των ακινήτων. Αυτή η άνοδος των τιμών είναι κρίσιμη για όλους. Οι περιουσίες όλων των Ελλήνων, μια χώρα με σχεδόν καθολική κατοχή ακίνητης περιουσίας και τεράστιο ποσοστό ιδιοκατοίκησης, μειώθηκαν σημαντικά στην κρίση, λόγω της πτώσης των τιμών στα ακίνητα. Η άνοδός τους αυξάνει τον πλούτο της χώρας και της κάθε οικογένειας. Ταυτόχρονα, θα ενισχύσει σημαντικά τους ισολογισμούς των τραπεζών, αφού τα δάνειά τους έχουν συνήθως ακίνητο ως εγγύηση. Έτσι θα απελευθερωθούν κεφάλαια με μεγαλύτερη δυνατότητα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

“‘Αλλωστε να σκεφτούμε ότι περίπου 1.000.000 ακίνητα αποτελούν σήμερα εξασφαλίσεις σε κόκκινα δάνεια μεταξύ των διαφόρων τραπεζών και σε περίπου 20%-25% από αυτά δεν θα είναι εφικτό να βρεθεί κάποια λύση με τους δανειολήπτες, οι servicers θα κληθούν τα επόμενα χρόνια μέσω των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων να βρουν λύσεις και να διαχειριστούν ακίνητα που θα ξεπερνούν τις 200.000”, συμπλήρωσε.

Tην αναπτυξιακή προοπτική που μπορούν να δώσουν στην οικονομία οι εταιρείες διαχείρισης, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων, καθώς και ολόκληρων κλάδων, επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrum Hellas Γιώργος Γεωργακόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο Fin Forum 2021.

«Στόχος του Ομίλου Intrum είναι να συμβάλλει στη λειτουργία μιας υγιούς οικονομίας, διαμορφώνοντας βιώσιμες λύσεις που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να εξυγιανθούν και να ξαναγίνουν ανταγωνιστικές», ανέφερε. Η Ιntrum Hellas έχει σχεδιάσει έναν μηχανισμό που στηρίζει τις επιχειρήσεις, ακόμη και μικρότερου μεγέθους, με στόχο την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό τους, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες και καθοδήγηση ώστε να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα, το ΕΣΠΑ, και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ισχυρότερο όλων, το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι ενδεικτικό, είπε ο κ. Γεωργακόπουλος, ότι το Ταμείο Ανάκαμψης προωθεί τη δημιουργία ισχυρότερων επιχειρηματικών σχημάτων μέσω συγχωνεύσεων, στρατηγικών συμμαχιών και εξαγορών και αυτό είναι που χρειάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις και κλάδοι της οικονομίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, ο ρόλος των εταιρειών διαχείρισης είναι κομβικός για την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και κλάδων και για την προσέλκυση ιδιωτικών  κεφαλαίων και μάλιστα, όχι μόνο σε κλάδους όπως ο τουρισμός που είναι γνωστό ότι συγκεντρώνουν επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά για παράδειγμα, σε οινοποιεία, χαρτοβιομηχανίες, εταιρείες συσκευασίας τροφίμων, αποθήκευσης και διανομής (logistics) και γενικότερα επιχειρήσεις που έχουν τις προοπτικές να γίνουν εκ νέου ανταγωνιστικές και βιώσιμες.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play