Φώφη Γεννηματά: «Εθνική εγρήγορση με αποφασιστικότητα – Διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις»

Φώφη Γεννηματά: «Εθνική εγρήγορση με αποφασιστικότητα – Διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις»

Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, η οποία συνεδριάζει με βασικό θέμα συζήτησης τη κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη όξυνση στο Προσφυγικό, η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, ζήτησε εθνική εγρήγορση και αποφασιστικότητα για να αντιμετωπισθεί η τουρκική επιθετικότητα και να υπερασπιστούν αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.

Η κυρία Γεννηματά, κάνοντας εκτενή αναφορά στις ευθύνες της ΝΔ για την εγκατάλειψη από τη κυβέρνηση Καραμανλή των συμφωνιών του Ελσίνκι, συμμερίστηκε την ανάλογη δριμεία κριτική που ασκεί με το άρθρο του στα ΝΕΑ, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης και στην ίδια πορεία συνέχισαν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι «έχει μεγάλη αξία να αποκατασταθεί η αλήθεια για την τεράστια προσφορά του ΠΑΣΟΚ», συμπληρώνοντας: «Είμαστε η παράταξη που πέτυχε την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν κορυφαία στιγμή το Ελσίνκι το 1999, 20 χρόνια πριν, όπου η Ελλάδα, με τον Κώστα Σημίτη πρωθυπουργό και τον Γιώργο Παπανδρέου, υπουργό εξωτερικών, έδωσε το πράσινο φως να πάρει η Τουρκία καθεστώς “υπό ένταξη χώρας”, με την προϋπόθεση ότι η Κύπρος θα μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η διαφορά μας θα επιλυθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Έναν όρο, τον οποίο απεμπόλησε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2004 και επέτρεψε να προχωρήσει η έναρξη των συνομιλιών ένταξης της Τουρκίας. Χάθηκε έτσι μια ευκαιρία να πιεστεί η Τουρκία και να ρυθμιστεί το θέμα της υφαλοκριπίδας, το οποίο δυστυχώς το επαναφέρει κατά καιρούς προκαλώντας συνεχείς εντάσεις».

 

Η Φώφη Γεννηματά σημείωσε ακόμη ότι «η ιστορία διδάσκει» και πρόσθεσε: «Επιζητώντας τον διάλογο και τις λύσεις. Αλλά διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις. Δεν διεκδικούμε τίποτε, αλλά και δεν παραχωρούμε τίποτε από ότι μας ανήκει. Η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η προάσπιση των συνόρων και της εδαφικής μας ακεραιότητας είναι ζωτικό για μας θέμα. Αποτελούν κόκκινες γραμμές που δεν θα επιτρέψουμε να παραβιασθούν. Αρκετά πια με τις παραχωρήσεις. Παραχωρήσαμε ως χώρα στις Πρέσπες, δώσαμε στον κ. Ερντογάν τα κλειδιά του προσφυγικού, παραχωρήσαμε τον δημόσιο πλούτο στο υπερταμείο της υποτέλειας. Ως εδώ. Όποιος θέλει παρά το δίκαιο, να ασκήσει βία για να καταπατήσει τα δικά μας νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα, οφείλει από τώρα να γνωρίζει ότι θα πληρώσει ακριβά το τίμημα».

 

Χαιρέτησε ως θετική την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ ωστόσο επεσήμανε ότι δεν είναι επαρκής γιατί δεν προβλέπει κυρώσεις στη περίπτωση που επιμείνει η Τουρκία να αμφισβητήσει εμπράκτως την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

 

«Υπάρχουν τέσσερεις προτεραιότητες για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων:

 

Πρώτον: Η στοχευμένη διπλωματική δραστηριοποίηση, όχι μόνο με ενημέρωση, αλλά και απαίτηση ενεργητικής συμπαράστασης και αλληλεγγύης από την Ε.Ε. το ΝΑΤΟ και όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

 

– Απαιτούμε την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ που δεν επιτρέπεται να συνεχίσει να νίπτει τας χείρας του». Να ταυτίζει τον θύτη με το θύμα των προκλήσεων και των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου.

– Είναι επιβεβλημένη η ενεργή στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι ένα βήμα, η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όμως δεν αρκεί. Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε κυρώσεις σε βάρος όποιου επιχειρήσει να εφαρμόσει την παράνομη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης και πρέπει να πιεστούν οι δύο χώρες για την ανάκληση του Μνημονίου.

 

Είναι αναγκαίο να κατανοήσουν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες ότι ακόμη και η ανοχή στις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, αποθρασύνουν τον κ. Ερντογάν και ανοίγουν τον «Ασκό του Αιόλου», για μια γενικότερη αναταραχή και αποσταθεροποίηση στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα τυχόν εμπορικά συμφέροντα ή η άσκηση εκβιασμών γύρω από το προσφυγικό, δεν επιτρέπεται να οδηγούν σε δήθεν συμβιβασμούς, που ουσιαστικά εντείνουν τα προβλήματα.

Και αν υπάρξει επιθετική ενέργεια εις βάρος μας από την πλευρά της Τουρκίας, επιβάλλεται να ενεργοποιηθεί άμεσα η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής που προβλέπει η συνθήκη της Λισσαβόνας (άρθρο 42 παρ. 7).

 

Δεύτερο: Η ενίσχυση όλων των σχημάτων συνεργασιών που οικοδομήθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και πρωτοβουλίες σε διμερές επίπεδο με χώρες που τους αφορά η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή, από την Ρωσία ως και την Κίνα, και κάθε χώρα που έχει συμφέροντα στην περιοχή μας.

 

Τρίτον: Η άμεση ποιοτική αναβάθμιση των εθνικών δυνάμεων αποτροπής. Έχουμε το πλεονέκτημα να διαθέτουμε ένα υψηλού επιπέδου, έμπειρο και αξιόμαχο προσωπικό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οφείλουμε να τους παράσχουμε όλα τα μέσα, ώστε να καταστεί φανερό, ότι όποιος απλώσει δάκτυλο στα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, θα χάσει το χέρι του.

 

Τέταρτον: Να επιδιώξουμε την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τις όμορες χώρες. Να καταστήσουμε σαφές προς την Τουρκία , ότι η μόνη οδός που υπάρχει για την επίλυση της διαφοράς είναι Διεθνής Δικαιοσύνη στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Να αναγνωρίσει την δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου, να αρχίσουν συνομιλίες για την κατάρτιση του συνυποσχετικού, ώστε να οδηγηθούμε στην εκδίκαση της διαφοράς.

Όλα αυτά αποκτούν δύναμη και παράγουν αποτέλεσμα στη βάση της ομοψυχίας.

Τα Εθνικά μας θέματα δεν είναι πεδίο μικροκομματικής εκμετάλλευσης.

 

Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του είχαν δυστυχώς υποτιμήσει την ένταση των προβλημάτων, θεωρώντας ότι απλά πρόκειται για «δυσκολίες».

Αποδείχθηκε ότι δεν είναι «δυσκολίες», είναι απειλές και ενέργειες πια που παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αλλά και αυτά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γι’ αυτό διαφωνώ με την αντίληψη που εκφράστηκε στην Βουλή από τον κ. πρωθυπουργό, ότι η εξωτερική πολιτική είναι για να ασκείται και όχι να συζητείται. Να ασκείται αλλά με εθνική γραμμή. Και ολοκληρωμένη στρατηγική που η ΝΔ εμφανώς δεν έχει.

Γι αυτό είναι αδικαιολόγητη η εμμονή του να αρνείται την σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Γι’ αυτό και του ζήτησα να ξεκαθαρίσει τις «κόκκινες γραμμές» του», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

 

Σχετικά με την όξυνση του προσφυγικού η Φώφη Γεννηματά είπε ότι εξαντλήθηκε η πολιτική ανοχής κι ασύκου που ακολούθησε η κυβέρηνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Επέκρινε τον Κ. Μητσοτάκη πως με τους χειρισμούς του αντιμετωπίζει αποσπασματικά το πρόβλημα καλώντας τον πρωθυπουργό αν χρειαστεί να μπλοκάρει κρίσιμες ευρωπαϊκές αποφάσεις τονίζοντας: «Θεατές και συνένοχοι όμως στην ολοκλήρωση του εγκλήματος σε βάρος της χώρας δεν θα γίνουμε. Καθαρές κουβέντες, καθαροί λογαριασμοί!»

 

Η κ. Γεννηματά σχολίασε και τον προϋπολογισμό με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή λέγοντας ότι «η κυβέρνηση μπορεί να άλλαξε, όμως και στην οικονομία δεν άλλαξε πολιτική. Είναι ένας προϋπολογισμός που κάλλιστα θα μπορούσε να φέρει και η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Γιατί οι δεσμεύσεις τους για τα υπερπλεονάσματα είναι πάντα εδώ».

 

Η Φώφη Γεννηματά ολοκλήρωσε την ομιλία της υπογραμμίζοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι εγγυητής για τις προοδευτικές λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος κι αφησε αιχμές για την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να προσχωρήσει σε συνεργασία με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. «Εμείς είμαστε η προοδευτική παράταξη. Απομιμήσεις με μεταλλαγμένα κομματικά απομεινάρια δεν έχουν μέλλον γιατί δεν έχουν κάτι νέο και πραγματικά προοδευτικό να προσφέρουν. Αρκεί, ζήσαμε την αριστερή συντήρηση και τα αποτελέσματά της. Με πίστη στην αυτόνομη πορεία, στον προοδευτικό δρόμο, απέναντι σε όλες τις συντηρητικές πολιτικές», τόνισε η κ. Γεννηματά.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play