Φως στη σχέση παχυσαρκίας και αθηροσκλήρωσης έρχεται να ρίξει μια νέα μελέτη με επικεφαλής Έλληνες και Ελληνοκύπριους επιστήμονες στη Βρετανία, ανοίγοντας έτσι πιθανώς το δρόμο για μια νέα φαρμακευτική θεραπεία για την καρδιομεταβολική νόσο. Η έρευνα, που έγινε σε παχύσαρκους ασθενείς με αθηροσκλήρωση, αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι ο λιπώδης ιστός απελευθερώνει ουσίες, οι οποίες μπορούν να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν καταστάσεις των αιμοφόρων αγγείων που συνδέονται με τις καρδιομεταβολικές διαταραχές.
Με αυτό τον τρόπο, φωτίζεται η έως τώρα ελλιπώς κατανοητή σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία (γνωστό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου) και στην παθογένεια των αρτηριών, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να βρουν νέες θεραπείες για τις καρδιαγγειακές και μεταβολικές νόσους, όπως η στένωση των στεφανιαίων αρτηριών, μια συχνή συνέπεια της αθηροσκλήρωσης.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ελληνοκύπριο καθηγητή καρδιολογίας Χαράλαμπο Αντωνιάδη, απόφοιτο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine”.
Η μελέτη έδειξε ότι η παχυσαρκία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ο λιπώδης ιστός του σώματος απελευθερώνει ουσίες (σηματοδοτικά μόρια), που με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν τη δομή και τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Προηγούμενες μελέτες είχαν εντοπίσει τόσο την ουσία Wnt όσο και το οξειδωτικό στρες από ένζυμα ως παράγοντες που συμβάλλουν στην αγγειακή νόσο, όμως μέχρι σήμερα παρέμεναν μυστήριο οι συγκεκριμένοι βιολογικοί μηχανισμοί μέσω των οποίων η παχυσαρκία ασκεί τον παθογόνο ρόλο της στις αρτηρίες και στα άλλα αιμοφόρα αγγεία.
Η νέα έρευνα αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι με αθηροσκλήρωση εμφανίζουν πολύ υψηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης (WNT5A) στο πλάσμα του αίματος τους, καθώς και αυξημένη παρουσία των υποδοχέων της ίδιας πρωτεΐνης στα τοιχώματα των αρτηριών τους. Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα της εν λόγω πρωτεΐνης σχετίζονται με την ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας, ενός βασικού δείκτη για τη στένωση των αρτηριών στους ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Η έρευνα έδειξε ότι η παχυσαρκία ενισχύει την απελευθέρωση της WNT5A από τον λιπώδη ιστό που περιβάλλει τα αιμοφόρα αγγεία, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει επίσης το οξειδωτικό στρες.