Φοβούνται οι δυτικές κοινωνίες τον θάνατο;

Φοβούνται οι δυτικές κοινωνίες τον θάνατο;

Διερεύνηση του φόβου του θανάτου στις δυτικές κοινωνίες και η επιθυμία για ποιοτική ζωή. Οι 30 από τους 3.000 δισεκατομμυριούχους στον κόσμο επενδύουν σημαντικά ποσά για την καταπολέμηση της γήρανσης. Η αντίληψη αυτή μπορεί να έχει τις ρίζες της στην ιδέα του Γάλλου ιστορικού Philippe Ariès, ο οποίος παρατηρεί ότι οι πρόγονοί μας διατηρούσαν μια ισότιμη σχέση με τον θάνατο, ενώ εμείς οι σύγχρονοι φαίνεται να ζούμε υπό την πίεση της «φρίκης του θανάτου». Αυτή η φρίκη περιγράφεται ως βίαιη προσκόλληση στη ζωή, ένα πάθος για ύπαρξη και άγχος σχετικά με την επάρκεια μας.

Ωστόσο, ο Ιντζεμάρ Πάτρικ Λίντεν, λέκτορας στο Κολέγιο Επιστημών Μακροζωίας της Γενεύης, αμφισβητεί την καθιερωμένη άποψη ότι η σύγχρονη δυτική κουλτούρα είναι άμεσα θανατοφοβική. Ο Λίντεν, με βάση τις παρατηρήσεις του από τους φοιτητές του και τις σχετικές έρευνες, αναφέρει στο Psyche ότι ο κόσμος αγωνιά να ζήσει ποιοτικά και όχι απαραίτητα πολλά χρόνια. Σε ερωτήσεις που έθετε στους φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, η μέση επιθυμία για υγιή ζωή ήταν περίπου 85 χρόνια, με ελάχιστους να επιθυμούν να ζήσουν πέρα από τα 120.

Στην πρόσφατη έρευνα του Ερευνητικού Κέντρου Pew, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2013, προκύπτει ότι πάνω από τα 2/3 των συμμετεχόντων επιθυμούν ιδανικά να ζήσουν μεταξύ 78 και 100 ετών, ενώ μόλις το 4% επιθυμεί να ξεπεράσει τα 120. Οι στατιστικές αυτές, καθώς και άλλες σχετικές μελέτες, καταδεικνύουν ότι η ποιότητα της ζωής προηγείται της ποσότητας, καθώς μόνο το 32% δηλώνει ότι φοβάται πολύ τον θάνατο.

Καθώς οι απόψεις για την ευθανασία και την περίθαλψη στο τέλος της ζωής αλλάζουν, φαίνεται ότι οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες διαμορφώνουν μια νέα σχέση με τον θάνατο, προτιμώντας την ελευθερία από τον πόνο και την ανεξαρτησία από την απλή επιβίωση.

Ετικέτες: φόβος θανάτου, γήρανση, ποιότητα ζωής, ευθανασία, πολιτισμικές αντιλήψεις, υγεία

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play
What do you like about this page?

0 / 400