Η δήλωση του Τραμπ για δασμούς εν μέσω παγκόσμιων εντάσεων προκαλεί ανησυχία για τις οικονομικές σχέσεις. Οι αμερικανικές σημαίες που κοσμούσαν τη κιονοστοιχία του Λευκού Οίκου αποτέλεσαν το ιδανικό σκηνικό για την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη, 2 Απριλίου. «Συμπολίτες μου Αμερικανοί, αυτοί είναι η Μέρα της Απελευθέρωσης», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κρατώντας μια πινακίδα που παρουσίαζε τους δασμούς που θα επέβαλλε σε διάφορες χώρες: 32% για την Ταϊλάνδη, 34% (αρχικά…) για την Κίνα, 49% για την Καμπότζη, 26% για την Ινδία, 20% για την ΕΕ, και άλλα. Αυτή η κίνηση προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία, καθώς οι πολίτες προσπαθούσαν να αποκρυπτογραφήσουν τους αριθμούς που θα αναμόρφωναν τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις.
Η 2α Απριλίου ανακοινώθηκε ως μια διακήρυξη οικονομικής ανεξαρτησίας, αποσκοπώντας στην αναδιαμόρφωση του παγκόσμιου εμπορίου, καθώς οι υπάρχουσες ισορροπίες κρίθηκαν υπερβολικά δυσμενείς για την Ουάσιγκτον. «Μια επανάσταση που περιλαμβάνει κουμπί pause δεν είναι επανάσταση αλλά φιάσκο», παρατήρησε η Le Monde, αναφερόμενη στην αναβολή εφαρμογής των δασμών, ρίχνοντας έτσι φως σε ένα πιθανό πολιτικό αδιέξοδο. Ο Τραμπ πάγωσε για 90 ημέρες τους δασμούς στο 10% για τις περισσότερες χώρες, ενώ παράλληλα αύξησε τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 145%.
Σύμφωνα με τους συνεργάτες του Τραμπ, η προσπάθεια για εκλογίκευση αυτού του χάους αποδείχθηκε δύσκολη. Ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λίβιτ, προσπάθησαν να πείσουν το κοινό ότι αυτή η στρατηγική απομόνωσης της Κίνας είχε προγραμματιστεί προσεκτικά. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές, όπως ο Τόμας Φρίντμαν των New York Times, εξέφρασαν την αμφιβολία τους, σχολιάζοντας ότι «όταν προσλαμβάνεις κλόουν, πρέπει να περιμένεις τσίρκο».
Σύμφωνα με τον Φρίντμαν, η ανατροπή του προγράμματος δασμών από τον Τραμπ ήταν το εμπορικό ισοδύναμο της χαοτικής αποχώρησης από το Αφγανιστάν και δεν ήταν μια βιώσιμη λύση για την εμπορική ανισορροπία με την Κίνα. Τελικά, οι συνέπειες των αποφάσεων Τραμπ δημιουργούν ανησυχίες για τη σταθερότητα των παγκόσμιων αγορών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr
