Ανησυχία για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους στην Ευρώπη, με τις επιπτώσεις στην Ελλάδα και τις χώρες της νότιας Ευρώπης. Το σπιράλ χρέους που πλήττει πολλές οικονομίες της Ευρώπης προκαλεί ανησυχία σε ολόκληρη την Ένωση, με τον υποψήφιο καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, να εκφράζει δημόσια τις ανησυχίες του σχετικά με την πιθανότητα η γηραιά ήπειρος να οδηγηθεί σε μια νέα οικονομική κρίση. «Δεν μπορούμε να είμαστε τόσο απρόσεκτοι με τα δημόσια οικονομικά μας, όπως κάποιοι άλλοι. Έχω αρχίσει να ανησυχώ πολύ», δήλωσε ο Μερτς, προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος μιας νέας οικονομικής κρίσης.
Ο πιθανός επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, απέφυγε να αναφέρει συγκεκριμένες χώρες, αλλά είναι γνωστό ότι έξι χώρες — Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ισπανία και Πορτογαλία — έχουν χρέος μεγαλύτερο από το ετήσιο ΑΕΠ τους. «Η επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση έρχεται σίγουρα. Θα είναι μια κρίση δημόσιου χρέους. Δεν ξέρουμε πότε θα έρθει. Δεν ξέρουμε από πού θα έρθει, αλλά θα έρθει», πρόσθεσε.
Αναφορικά με την Ελλάδα, αξίζει να σημειωθεί ότι το δημόσιο χρέος φαίνεται να αποκλιμακώνεται, με το σύνολό του στο τέλος του 2024 να αναμένεται να φτάσει τα 365 δισ. ευρώ, ή 154% του ΑΕΠ. Ο ΟΔΔΗΧ εκτιμά ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου θα παραμείνουν κάτω από το 10% του ΑΕΠ, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα του χρέους. «Η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους θα διαμορφωθεί στο 146,8% του ΑΕΠ το 2025», καθώς το 70% του αποθέματος χρέους κατέχεται από πιστωτές του επίσημου τομέα.
Με τις γερμανικές εκλογές να πλησιάζουν, οι δηλώσεις του Μερτς αναδεικνύουν την επιτακτικότητα της συζήτησης γύρω από την μεταρρύθμιση του φρένου χρέους της Γερμανίας. Η ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης της άμυνας στην ΕΕ από τις ΗΠΑ καθιστά τη συζήτηση ακόμα πιο επίκαιρη, με τη Γερμανία να επιδιώκει τη δέσμευση για δαπάνες άμυνας ύψους 2% του ΑΕΠ μετά το 2027.
Πηγή περιεχομένου: in.gr