Φρούτα: Η αναγκαία αύξηση των τιμών της καρύδας και η παγκόσμια έλλειψη

Φρούτα: Η αναγκαία αύξηση των τιμών της καρύδας και η παγκόσμια έλλειψη

Η παγκόσμια έλλειψη καρύδας οδηγεί σε αύξηση των τιμών και επηρεάζει τη ζήτηση και την παραγωγή. Οι τιμές της καρύδας θα αυξηθούν, καθώς οι αντίξοες καιρικές συνθήκες οδηγούν σε παγκόσμια έλλειψη ενός από τα πιο δημοφιλή φρούτα, επηρεάζοντας χώρες της Ασίας και όχι μόνο. Οι ασιατικοί πληθυσμοί είναι οι πρώτοι που πλήττονται, καθώς η καρύδα αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλές παραδοσιακές κουζίνες. Η πτώση της παραγωγής και η εκτόξευση των τιμών προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τους κύριους παραγωγούς, όπως οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία, με συνέπεια οι τιμές να έχουν διπλασιαστεί σε ορισμένες αγορές.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός καρύδας στον κόσμο, οι Φιλιππίνες, προβλέπει μείωση της παραγωγής κατά 20% για φέτος, εξαιτίας της κακής κλιματολογικής κατάστασης που έχει επηρεάσει την παραγωγή τους τα τελευταία δύο χρόνια. Η κύρια αιτία της χαμηλής προσφοράς οφείλεται στο κλίμα, γεγονός που οδηγεί σε μειωμένες αποδόσεις και καθυστερημένες συγκομιδές. Οι Φιλιππίνες συζητούν με παραγωγούς για τη διατήρηση ενός μέρους του ελαίου καρύδας για εσωτερική χρήση πριν από τις εξαγωγές, με στόχο τη σταθεροποίηση των τιμών.

Στη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό, την Ινδονησία, το υπουργείο Βιομηχανίας έχει προτείνει απαγόρευση εξαγωγών για τρεις έως έξι μήνες, ενώ οι τιμές χονδρικής πώλησης έχουν υπερδιπλασιαστεί λόγω της έλλειψης. Παράλληλα, η παγκόσμια ζήτηση για καρύδα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς η δημοτικότητα σχετικών προϊόντων, όπως το γάλα καρύδας και το λάδι καρύδας, ευνοείται από τις τάσεις ευεξίας και βιωσιμότητας.

Οι διεθνείς αγορές βρίσκονται υπό πίεση, καθώς οι αυξανόμενες τιμές αναγκάζουν εμπόρους να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους, ενώ οι καταναλωτές εξετάζουν εναλλακτικές επιλογές, όπως η χρήση κρέμας μαγειρικής ή γιαουρτιού σε παρασκευές που περιλαμβάνουν καρύδα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play