Το Κατάρ απειλεί με διακοπή προμηθεύσεων LNG στην Ευρώπη λόγω κυρώσεων, θέτοντας σε κίνδυνο τη συνεργασία τους. Το Κατάρ έχει προειδοποιήσει ότι θα διακόψει τη ροή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την Ευρώπη εάν οι χώρες του μπλοκ επιβάλλουν κυρώσεις βάσει της πρόσφατης Οδηγίας για τη Δέουσα Επιμέλεια ως προς την Εταιρική Βιωσιμότητα. Η Οδηγία της ΕΕ, που τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούλιο, επιτρέπει την επιβολή προστίμων έως 5% των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων μιας εταιρείας αν δεν διαχειρίζεται τις δυσμενείς επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα ή το περιβάλλον. Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Σαάντ αλ-Κααμπί, δήλωσε στους Financial Times ότι εάν η διακοπή των προμηθειών κοστίσει το 5% των εσόδων του, «δεν θα πάω στην Ευρώπη». Τόνισε ότι η απώλεια αυτού του ποσού θα είχε σοβαρές συνέπειες για τον κρατικό προϋπολογισμό του Κατάρ, καθώς πρόκειται για χρήματα του λαού.
Η QatarEnergy, ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός του Κατάρ, έχει καταστεί καθοριστικός προμηθευτής LNG στην Ευρώπη, καθώς οι χώρες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η εταιρεία έχει μακροχρόνιες συμφωνίες προμήθειας με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τις Κάτω Χώρες.
Η Οδηγία έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς οι χώρες πρέπει να ενσωματώσουν τους νέους κανόνες στο εθνικό τους δίκαιο έως το 2026 και αυτοί θα αρχίσουν να εφαρμόζονται το 2027. Αυτή η νομοθεσία αποτελεί μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.
Το Κατάρ, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG παγκοσμίως, επιδιώκει να επεκτείνει την παραγωγή του και να ενισχύσει τη θέση του στην αγορά ενέργειας, καθώς ο ανταγωνισμός από τις Ηνωμένες Πολιτείες εντείνεται. Σχεδιάζει να αυξήσει την ικανότητα υγροποίησης σε 142 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2027.
Την ίδια στιγμή, πλησιάζει η ημερομηνία που η Ευρώπη θα χάσει τη ροή φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, καθώς η συμφωνία διαμετακόμισης λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με δηλώσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι δεν θα υπάρξει νέο συμβόλαιο, ρίχνοντας την ευθύνη στην Ουκρανία για τη διακοπή προμηθεύσεων προς την Ευρώπη.
Πηγή περιεχομένου: in.gr