Γ.Γεωργαντάς: Μιλάμε πλέον για μεταναστευτικό ζήτημα

Γ.Γεωργαντάς: Μιλάμε πλέον για μεταναστευτικό ζήτημα

«Εδώ και δύο μήνες έχει αλλάξει ο τρόπος προσέγγισης του ζητήματος με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και πλέον ουσιαστικά μιλάμε για μεταναστευτικό ζήτημα», δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Αυτό έγινε έπειτα από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή, κατά βάση. Ουσιαστικά διαπιστώναμε όλοι ότι οι ροές είναι μεταναστευτικές και όχι προσφυγικές και έχει αρχίσει και γίνεται στην ατζέντα μας επίσημα καταγεγραμμένο», σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς. Με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση υλοποιεί ό,τι προεκλογικά έλεγε: «Ότι πρέπει να φυλάξουμε όσο καλύτερα μπορούμε τα σύνορά μας […] ότι έπρεπε να αλλάξουμε το νομοθετικό πλαίσιο για την παροχή πολιτικού ασύλου έτσι ώστε να μην έχουμε αυτές τις χρονοβόρες πολυδαίδαλες διαδικασίες όπου άνθρωποι για τρία και τέσσερα χρόνια είχαν σε μία εκκρεμότητα την αίτησή τους, έτσι ώστε να δούμε ποιοι πραγματικά χρειάζονται την αλληλεγγύη και την προστασία μας […] αυτά όλα αρχίζουν και μπαίνουν σε μια σειρά» εξήγησε.

«Είναι πολύ πιο έντονη πλέον η παρουσία του Λιμενικού και των άλλων δυνάμεων μας στη θάλασσα, ξεκίνησε η διαδικασία πρόσληψης συνοριοφυλάκων για τον Έβρο, ψηφίστηκε το νέο νομοσχέδιο όπου πλέον μειώνονται οι διαδικασίες από τέσσερις σε τρεις», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρει ότι η κυβέρνηση «μετατρέπει τα νησιά σε φυλακές, όπου θα κρατούνται όλοι οι αιτούντες άσυλο, οικογένειες και ανήλικοι» ο κ. Γεωργαντάς είπε: «Αυτή η νομοθεσία του πολιτικού ασύλου και αυτή η πρακτική με τα κλειστά κέντρα εφαρμόζεται και στη Γερμανία. Εφαρμόζεται δηλαδή πλέον σε όλες τις χώρες, οι οποίες πρέπει με κάποιο τρόπο να μπορέσουν να ισορροπήσουν αυτό το πρόβλημα που δημιουργείται». «Θέλει κανείς Έλληνας έναν παράνομο μετανάστη να κυκλοφορεί ελεύθερα και μέσα στη χώρα χωρίς να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς στο οποίο θα βρίσκεται, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, χωρίς να ξέρουμε -εάν απορριφθεί το αίτημά του- πού θα βρίσκεται αυτός; Νομίζω ότι κανείς δεν το θέλει αυτό».

«Η Ελλάδα», συνέχισε ο υφυπουργός, «τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη που έπρεπε να επιδείξει τον επέδειξε για πάρα πολλά χρόνια και οι Έλληνες και η χώρα θα συνεχίσουν φυσικά να τον επιδεικνύουν, σε αυτούς όμως που με βάση το διεθνές δίκαιο οφείλουμε να το πράξουμε. Δεν μπορεί η χώρα να μην έχει κανόνες σε αυτό».

«Τα κλειστά κέντρα λειτουργούν αποτρεπτικά, θα αποθαρρύνουν αυτόν ο οποίος, ενώ δεν έχει τα χαρακτηριστικά του πρόσφυγα, επιθυμεί να έρθει σε μια χώρα, στην οποία θα μπορεί να κινείται ελεύθερα, στην οποία θα μπορεί για πολλά χρόνια μέχρι να εξεταστεί το άσυλο του να κάνει, να πράττει ό,τι θέλει. Εδώ πλέον θα ξέρει ο καθένας που δεν έχει τα χαρακτηριστικά ή που έχασε το διαβατήριό του δήθεν, ότι πλέον έχει συνέπειες, ότι μέχρι να αντιμετωπιστεί η περίπτωσή του δε θα έχει ελευθερία κινήσεων και ότι στη συνέχεια, αν πραγματικά δεν έχει τα χαρακτηριστικά πρόσφυγα, αν δεν κατάγεται δηλαδή από τις περιοχές εκείνες που έχουν πόλεμο, τότε θα επιστρέφει πίσω στη χώρα από την οποία ήλθε. Αυτό νομίζω αν το κάνουμε με έναν τρόπο οργανωμένο και αποφασιστικό θα έχουμε και αποτέλεσμα», εκτίμησε ο κ. Γεωργαντάς.

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών παρατήρησε: «Έχει επέλθει μια κούραση σε μεγάλες ομάδες πληθυσμιακές, οι οποίες επέδειξαν όλα αυτά τα χρόνια και το αίσθημα της αλληλεγγύης, εμπράκτως τον ανθρωπισμό τους προς όλους αυτούς τους πρόσφυγες που είχαν έρθει στη χώρα. Πλην όμως διαπιστώνω στην πορεία των πραγμάτων ότι πλέον οι ροές είναι μεταναστευτικές καθαρά και μάλιστα με ανθρώπους -δεν μιλάμε για οικογένειες -μεγάλος αριθμός αυτών, οι οποίοι εισέρχονται στη χώρα, είναι μεμονωμένα άτομα. Και όλο αυτό δημιουργεί μια ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες, την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να την αξιολογήσουμε, να τη συνυπολογίσουμε και να τη συνεκτιμήσουμε στις αποφάσεις μας».

«Βέβαια», υπογράμμισε, «υπάρχει και μια μεγάλη ευθύνη και των δημοτικών αρχόντων και των βουλευτών τής κάθε περιοχής, οι οποίοι πρέπει να ενημερώσουν έτσι ώστε να μην ενθαρρύνουμε ακραίες αντιδράσεις. Αλλά, από την άλλη να δείξουμε ότι πλέον έχει αρχίσει και υλοποιείται για πρώτη φορά ένα σοβαρό σχέδιο στο τέλος του οποίου πιστεύουμε ότι η κατάσταση θα είναι διαφορετική στη χώρα».

Ερωτηθείς εξάλλου για το διορία 15 ημερών που έδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε καταληψίες να εκκενώσουν κτίρια τα οποία παράνομα έχουν καταλάβει -δημόσια ή ιδιωτικά- ο κ. Γεωργαντάς τόνισε: «Υπήρχε μια πεποίθηση δικαιώματος κάποιων επί αυτών των παραβατικών συμπεριφορών. Να εφαρμοστεί ό,τι προβλέπει η νομοθεσία, ώστε να εξαλειφθούν οι παραβατικές συμπεριφορές. Δε με φοβίζει, ως μέλος της κυβέρνησης και ως πολίτη αυτής της χώρας, όταν βλέπω τέτοιες ενέργειες από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αντιθέτως τις επικροτώ και νομίζω η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Σε κάθε περίπτωση, ο Ρουβίκωνας δεν μπορεί να είναι συνομιλητής κανενός. Συνομιλητή, με την αντιμετώπισή του μέχρι τώρα, τον έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση και το δικαίωμα να παρεμβαίνει στα δημόσια πράγματα. Δεν μπορούμε με οργανώσεις που κινούνται εκτός του πλαισίου της νομιμότητας να γίνουμε συνομιλητές».

*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play