«Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να μην συμφωνήσει ότι είναι μια απόλυτα θετική αποτίμηση της επίσκεψης που έγινε στην Αμερική» υπογράμμισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Ερωτηθείς εάν οι ανησυχίες της Αθήνας έγιναν κατανοητές στην Ουάσιγκτον, ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε: «Θεωρώ απόλυτα. Έχουμε ένα Κογκρέσο το οποίο στήριξε με έναν ξεκάθαρο τρόπο την ιστορία του αγωγού. Έχουμε ένα Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο έχει βγει και έχει δηλώσει για την απερίσκεπτη ενέργεια της Τουρκίας σε σχέση με τη Λιβύη (…) Έχουμε στη συνέχεια τον υπουργό Εξωτερικών, τον αντιπρόεδρο, οι οποίοι όλοι -και ο ίδιος ο κ. Τραμπ- αναφέρθηκαν στις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών, στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας, αναφέρθηκαν στην ενεργειακή αναβάθμιση μετά τη συμφωνία για τον αγωγό, δεν νομίζω ότι περίμενε κανείς κάτι άλλο».
«Απλά» – συνέχισε ο κ. Γεωργαντάς – «αυτό το οποίο είδαμε και το οποίο ήταν αναπόφευκτο να συμβεί, όποιος αρχηγός κράτους και να ήταν εκείνη την ημέρα στον Λευκό Οίκο, είναι ότι υπήρχε ένα παγκόσμιο ενδιαφέρον σε σχέση με τις απαντήσεις που θα έδινε ο Πρόεδρος Τραμπ για την επίθεση σε βάρος του Ιρανού αξιωματούχου, αλλά και με την παραπομπή του, οπότε οι δημοσιογράφοι που είναι διαπιστευμένοι στον Λευκό Οίκο, τους οποίους τους ενδιέφερε να πάρουν κάποιες απαντήσεις, ήταν η πρώτη ευκαιρία μετά τα πρώτα γεγονότα να έχουν τον Πρόεδρο Τραμπ ενώπιον τους και έκαναν αυτές τις ερωτήσεις οι οποίες έχουν ένα παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ομως, εκμεταλλεύθηκε αυτή την συγκυρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης διακόπτοντας τρεις φορές τη συζήτηση αυτή και αναφέρθηκε στις ελληνικές θέσεις με εμφατικό τρόπο σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα».
«Όπως ολοκληρώνεται η επίσκεψη (του Κ. Μητσοτάκη) και βλέπουμε με πιο ξεκάθαρο και εμφατικό τρόπο έχει ενισχυθεί η παρουσία της χώρας, δόθηκε η δυνατότητα να ακουστούν τα επιχειρήματά μας σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις, είχαμε μια θετική ανταπόκριση και από πολλούς πολιτικούς ανώτερους παράγοντες στις ΗΠΑ, αυτό που δεν είχαμε είναι μια τέτοια ρητή διατύπωση, όπως ανέμεναν της αντιπολίτευσης, από τον πρόεδρο Τραμπ» σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς και πρόσθεσε: «Μα, ουδέποτε ο Πρόεδρος Τραμπ σε παρόμοια επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού, όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχει διατυπώσει κάτι τέτοιο εκεί δημόσια και ούτε θα το ανέμενε κανείς. Και η στήριξη προς τη χώρα θα διαφανεί και διαφαίνεται από άλλα στοιχεία, τα οποία προφανώς μερικά είδαμε ήδη και μερικά θα δούμε στο μέλλον».
“Τρέχει” ο ψηφιακός μετασχηματισμός
Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε και στις δράσεις και τα προγράμματα που “τρέχουν” στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, με έμφαση στη μείωση των διοικητικών βαρών.
«Έχει ψηφιστεί ο νόμος για το επίδομα των 2.000 ευρώ σε κάθε νέο παιδί που γεννιέται, είναι το πρώτο επίδομα στην ιστορία του ελληνικού κράτους το οποίο θα δίδεται στη δικαιούχο μητέρα χωρίς προηγούμενη αίτηση της» τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, δίνοντας ένα παράδειγμα των δράσεων που έχουν ήδη υλοποιηθεί.
Αναλύοντας τη διαδικασία, επισήμανε πως «με το που θα καταγράφεται η γέννηση, εκμεταλλευόμενοι εμείς το Μητρώο Πολιτών το οποίο έχει την αναφορά της γέννησης και με βάση τη διαλειτουργικότητα την οποία έχουμε δημιουργήσει ανάμεσα στις διάφορες εφαρμογές και τα συστήματα σε σχέση με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για το ποιοι έχουν το δικαίωμα να λάβουν αυτό το επίδομα, θα γίνεται η αξιολόγηση αυτόματα, θα καταβάλλεται το ποσό που δικαιούται η μητέρα στο λογαριασμό της, χωρίς αυτή να χρειάζεται να κάνει προηγούμενη αίτηση. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην χώρα και θέλουμε βεβαίως να επεκταθεί και σε πολλές άλλες διαδικασίες έτσι ώστε να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης».
Ο ΠτΔ πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που ενώνει
Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και στη λεγόμενη “προεδρολογία” των τελευταίων ημερών, υπογραμμίζοντας πως «το πολιτικό προσωπικό της χώρας -και νομίζω και η κοινωνία- αποδέχθηκε σε συντριπτική πλειοψηφία την επιλογή πλέον να αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου από κάθε κυβερνητική θητεία. Αυτό το κάναμε για έναν και μόνο λόγο: για να μπορέσει να μην εργαλειοποιείται η εκλογή του Προέδρου, να μην απαξιώνεται η εκλογή του Προέδρου».
«Αυτή λοιπόν την απαξίωση του προσώπου του Προέδρου, την οποία πρέπει όλοι να αποφύγουμε, αυτή τη στιγμή με την “προεδρολογία” νομίζω ότι υποκύπτουμε σε ένα τέτοιο σφάλμα. Θεωρώ ότι ο ΠτΔ, η επιλογή του οποίου είναι μοναδικό προνόμιο του πρωθυπουργού της χώρας, θα έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία απαιτούνται. Tα χαρακτηριστικά αυτά ξεκινούν από το βασικό όλων: ότι πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που ενώνει και το οποίο ακριβώς θα συμβολίζει την εθνική συνεννόηση και τη συναίνεση».
*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης