Γ. Κατρούγκαλος: Φαινόμενα διγλωσσίας στην εξωτερική πολιτική

Γ. Κατρούγκαλος: Φαινόμενα διγλωσσίας στην εξωτερική πολιτική

“Είμαστε λίγο ανήσυχοι γιατί φαίνεται να εξακολουθούν να υπάρχουν φαινόμενα διγλωσσίας στην εξωτερική μας πολιτική και ορισμένες φορές μια έλλειψη προετοιμασίας, που μπορεί να καταλήξει σε κάτι χειρότερο, σε έλλειψη σοβαρότητας στις κινήσεις που κάνουμε” τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” για τις επαφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Νέα Υόρκη.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι έγινε η συνάντηση, ωστόσο, όπως είπε, “δεν είμαστε βέβαιοι αν ο πρωθυπουργός έθεσε το πρόβλημα της εντεινόμενης προκλητικότητας της Τουρκίας και στην Κύπρο και στο Αιγαίο στον πρόεδρο Ερντογάν γιατί ναι μεν ο πρωθυπουργός είπε, στη χθεσινή ομιλία σε ομογενείς στην Αστόρια, ότι αναφέρθηκε στην τουρκική παραβατικότητα στην Κύπρο, στην αρχική όμως ενημερωτική διαρροή από τις κυβερνητικές πηγές αναφερόταν μόνο ότι συζητήθηκαν το προσφυγικό και το Κυπριακό”.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, σημειώνοντας: “Ο πρωθυπουργός είδε -για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός- τον Κοσοβάρο ανώτατο αξιωματούχο. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο. Βρισκόμαστε σε μια αλλαγή στάσης ως προς αυτό; Εάν πράγματι γίνεται κάτι τέτοιο δεν έπρεπε αυτό να έχει εξηγηθεί και να λυθεί πριν γίνει η συνάντηση; Αν η συνάντηση έγινε χωρίς να έχει αλλάξει η εξωτερική μας πολιτική δεν δείχνει αυτό ένα έλλειμμα προετοιμασίας και σοβαρότητας;”.

“Φαίνεται να θέλει η κυβέρνηση”, συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος, “να κάνει πακέτο την υπόθεση της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας ως προς τις ενταξιακές της πολιτικές. Όμως στην Αλβανία έχουμε και άλλα θέματα, έχουμε την ανάγκη της προστασίας της μειονότητάς μας, πώς μπορούν να γίνονται όλα τα πράγματα αυτά ένα πακέτο; Θέλουμε, λοιπόν, μεγαλύτερη σοβαρότητα και κυρίως όχι υποκρισία, όχι διγλωσσία στην εξωτερική μας πολιτική. Δεν είναι δυνατόν τα τηλεγραφήματα του Αθηναϊκού Πρακτορείου στα αγγλικά να μνημονεύουν τη γειτονική χώρα ως Βόρεια Μακεδονία και στα ελληνικά να παραμένει ακατονόμαστη”.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ έκανε επίσης λόγο για αντιφατικές πληροφορίες σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των ομογενών, ο κ. Κατρούγκαλος, ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι “θέλουμε να εκπροσωπούνται οι Έλληνες του εξωτερικού χωρίς όμως η ψήφος τους να μπορεί να αλλοιώσει καθοριστικά το πώς ψηφίζουν οι Έλληνες που μένουν σταθερά στην Ελλάδα” και διευκρίνισε: “Η πρότασή μας είναι ίδια μ’ αυτήν που εφαρμόζουν χώρες με όμοιο προφίλ Διασποράς με το δικό μας, όπως είναι η Γαλλία ή η Πορτογαλία, που προβλέπουν ότι οι συμπατριώτες τους στο εξωτερικό εκλέγουν έναν αριθμό βουλευτών που τους εκπροσωπούν. Ο αριθμός αυτός είναι 4 για την Πορτογαλία, 4 για την Ιταλία και 11 για τη Γαλλία. Εμείς προτείνουμε να είναι μέχρι 12”.

Έκανε επίσης λόγο για υποκρισία από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και εξήγησε: “Λέει ότι θα ψηφίζουν τάχα μόνο όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλάγους σαν να είναι η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους κάτι διαφορετικό από το να έχει κανείς την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Όποιος είναι Έλληνας πολίτης είναι εγγεγραμμένος σ’ ένα δημοτολόγιο, η μεταφορά στους εκλογικούς καταλόγους είναι αυτοδίκαιη και αυτόματη […] Το άλλο που υποκρύπτει η Νέα Δημοκρατία είναι ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Ιθαγένειας, όποιος μπορεί να αποδείξει ότι έχει Έλληνα πρόγονο, σε απεριόριστο βάθος, έχει δικαίωμα να είναι Έλληνας πολίτης. Άρα δεν είναι μόνο 300.000 άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι μπορούν να έχουν δικαίωμα ψήφου”.

Σε ό,τι αφορά τη Novartis, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι “η πολιτική διάσταση του σκανδάλου είναι δεδομένη και διερευνάται” και αναρωτήθηκε “πώς μπορούμε να μιλάμε για σκευωρία, όταν η ύπαρξη του σκανδάλου είναι δεδομένη”.

Ερωτηθείς, τέλος, για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό (με αφορμή και τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει νωρίτερα στο “Πρακτορείο FM” ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Μηταράκης), ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε: “Δεν ακούμε fake news από τον κ. Μηταράκη, όπως ακούμε από τον κ. Βρούτση που κατά το δοκούν μεγαλώνει τον αριθμό των υπό εξέταση συντάξεων σε 400.000 ενώ ξέρει ότι είναι 100.000. Δεν έχει πει ποτέ ο κ. Μηταράκης, όπως έχει πει ο κ. Βρούτσης ότι τάχα εκδόθηκαν συντάξεις των 20.000. Ο κ. Μηταράκης έχει στο μυαλό του μια νεοφιλελεύθερη προσπάθεια ανασυγκρότησης του συστήματος ασφάλισης, μέσω της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής, λέει την άποψή του και σ’ αυτήν μπορούμε να συζητήσουμε”.

Είπε ακόμα πως “η Νέα Δημοκρατία θέλει να εμφανίζει ως δικά της επιτεύγματα κινήσεις που έχουμε κάνει εμείς” και χαρακτήρισε “κοινωνική” την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό και “νεοφιλελεύθερη” της Νέας Δημοκρατίας.

*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading