«Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να εργαλειοποιήσει τη διάταξη για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και γενικά το Σύνταγμα για δικές της σκοπιμότητες», τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Η Νέα Δημοκρατία δεν έδειξε τον αναγκαίο σεβασμό που θα έπρεπε κάθε κόμμα να δείχνει σε μια διαδικασία αναθεώρησης, ειδικά ως προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος και εξήγησε: «Επί της ουσίας προτείνει να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακόμα και με λιγότερες από 151 ψήφους, αν δεν έχουμε μπορέσει να εκλέξουμε Πρόεδρο με τις αυξημένες πλειοψηφίες που προβλέπει το Σύνταγμα. Αντιλαμβάνεστε πως εάν ένα πολιτικό κόμμα μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο με τόσες λίγες ψήφους, ο Πρόεδρος αυτός δεν θα μπορέσει να παίζει τον ρόλο που θέλει το Σύνταγμα ως ρυθμιστής του Πολιτεύματος».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος στηλίτευσε επίσης το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία απέρριψε τη διάταξη που απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω φύλου η σεξουαλικού προσανατολισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει σήμερα διεθνής σύμβαση ή ευρωπαϊκή που να απορρίπτει έναν τέτοιο κανόνα. Είναι πράγματι παράδοξο, όπως παράδοξο είναι και ότι απορρίπτει τη ρύθμιση που προτείναμε, με μια ερμηνευτική δήλωση στο Σύνταγμα, να ξεκαθαριστεί ότι η δωροληψία υπουργού δεν είναι αδίκημα που συνδέεται στενά με το αξίωμά του και θα πρέπει να δικάζεται από τα κοινά δικαστήρια».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι «γιατί δεν κάνουμε κάτι να προστατεύσουμε την τιμή του πολιτικού κόσμου και δίνουμε την εντύπωση ότι κουκουλώνουμε πράγματα, σε μια στιγμή μάλιστα που υπάρχει σε εξέλιξη η διερεύνηση για το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis».
Σε ό,τι αφορά το Άρθρο 16, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι είναι μία από τις μεγάλες διαφορές μεταξύ του κόμματός του και της Νέας Δημοκρατίας. «Εμείς θεωρούμε ότι στην Ελλάδα το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης είναι ο βασικός τρόπος κοινωνικής κινητικότητας, να μπορεί και το παιδί ενός εργάτη, ενός αγρότη να μπει στο Πανεπιστήμιο […] Εμείς θεωρούμε ότι όποιο παιδί θέλει να σπουδάσει, θα πρέπει να μπορεί να το κάνει χωρίς να χρειάζεται χρήματα. Γιατί όπου χρειάζονται χρήματα, μερικοί άνθρωποι αποκλείονται εξ ορισμού, αυτοί που δεν μπορούν να τα διαθέσουν» υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.
Σε ό,τι αφορά, δε, τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, ένα από τα κεφάλαια που τίθενται σήμερα προς συζήτηση στην Ολομέλεια, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να είναι ξεχωριστοί οι ρόλοι Εκκλησίας και Κράτους και αναρωτήθηκε γιατί θα πρέπει να υπάρχει «αυτός ο εναγκαλισμός της Εκκλησίας από το Κράτος», φέρνοντας ως παράδειγμα την εκλογή Αρχιεπισκόπου, όπου είναι έφορος και κρίνει τις τυχόν ενστάσεις ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας. «Όλα αυτά τα πράγματα είναι παράλογα. Δεν έχει καμία σχέση η κρατική εξουσία με το πνευματικό έργο της Εκκλησίας και θα πρέπει, όπως γίνεται παντού στον κόσμο, αυτά τα πράγματα να είναι ξεχωριστά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για την επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέμα «επιεικής στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς», που κατάθεσε εκ νέου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε πως «υπάρχει μείζον θέμα» στο συγκεκριμένο ζήτημα που τίθεται. «Υπάρχει μείζον θέμα και μάλιστα συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής από την αναθεώρηση έως τη νομοθετική αλλά και την πολιτική της πρακτική. Δεν θα έπρεπε να αρνιέται η κυβερνητική πλειοψηφία να πέφτει φως στα σκάνδαλα των πολιτικών, όπως κάνει, αρνούμενη να δεχθεί τη δεσμευτική δήλωση στο Άρθρο 86 που ρυθμίζει την ποινική ευθύνη του πολιτικού προσωπικού. Αντίστοιχα δεν θα έπρεπε ουσιαστικά να δίνει συγχωροχάρτι σε όλα τα εγκλήματα “λευκού κολάρου” των ανθρώπων που είναι στις επιχειρήσεις ή στις τράπεζες ούτε θα έπρεπε να “ξεπαγώνει” τους λογαριασμούς ανθρώπων που διερευνώνται για σοβαρά οικονομικά εγκλήματα, όπως -χτυπητό παράδειγμα- ο κ. Φρουζής της Novartis» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.
*Τη συνέντευξη πήρε η Σοφία Παπαδοπούλου