Γ. Κατρούγκαλος Ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει τις λεπτομέρειες για να τοποθετηθεί

Γ. Κατρούγκαλος Ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει τις λεπτομέρειες για να τοποθετηθεί

«Περιμένουμε να δούμε τις λεπτομέρειες, για να τοποθετηθούμε», δήλωσε ο βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών και τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τη στάση που θα τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση έναντι της νομοθετικής πρωτοβουλίας, την οποία προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

«Εφόσον υπάρχει μια μετακίνηση της θέσης -από την αρχική τοποθέτηση που έλεγε επιστολική ψήφος για όλους- σε μία λύση που είναι κοντά στα ευρωπαϊκά δεδομένα, έστω και αν το χρονικό διάστημα που προβλέπεται είναι μεγαλύτερο, θα περιμένουμε να δούμε την τελική της τοποθέτηση, τις θεσμικές εγγυήσεις που τίθενται για αυτό. Προφανώς θα απαιτήσουμε να έχει συνταγματική κατοχύρωση η όποια λύση, αν βρεθεί, και να επιτύχουμε επιτέλους, εφόσον υπάρχουν όλες αυτές οι προϋποθέσεις, να υπάρξει ψήφος των αποδήμων, ως θεσμική πραγματικότητα», εξήγησε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Περιμένουμε έστω το προσχέδιο του νομοσχεδίου, που είπε ο υπουργός Επικρατείας ότι θα εμφανιστεί στη Βουλή ενόψει της συζήτησης που γίνεται εκεί για τη συνταγματική αναθεώρηση την Παρασκευή, για να τοποθετηθούμε. Εμείς και το ΚΚΕ έχουμε επιφυλαχθεί για να τοποθετηθούμε επί της πρότασης, όταν τη δούμε, γιατί υπήρχαν αρκετά ζικ-ζακ στις τοποθετήσεις της κυβέρνησης από την αρχή, στους αριθμούς που έδινε, λέγοντας πόσοι θα είναι οι Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι πρόκειται να καλυφθούν, ξεκινώντας από έναν νούμερο 300.000-350.000, που ήταν προφανώς εξωπραγματικό κι ενώ ξέρουμε ότι μόνο τόσοι ήταν οι Έλληνες, που έχουν φύγει από τη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης», διευκρίνισε.

«Εμείς», επισήμανε, «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η πρόταση που είχαμε καταθέσει και στη συνταγματική αναθεώρηση και που με την πρόταση νόμου είναι καλύτερη, γιατί δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν, χωρίς να υπάρχουν κάποιοι από αυτούς που να αποκλείονται από τη διευκόλυνση, σταθμίζοντας όμως -όπως γίνεται και με την ευρωπαϊκή εμπειρία- την ψήφο του εξωτερικού, ούτως ώστε να μην αλλοιώνεται ουσιωδώς το εκλογικό αποτέλεσμα». Σχετικά με το τι νοείται αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, εξήγησε ότι «αν οι 3.700.000 Έλληνες του εξωτερικού, που δήλωσε η κυβέρνηση της ΝΔ ενώπιον του Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όταν είχε τεθεί παρόμοιο ζήτημα, ψήφιζαν ακριβώς με τους ίδιους όρους και τις ίδιες συνθήκες που ψηφίζουμε οι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας, αυτό θα δημιουργούσε συνθήκες σχεδόν το μισό εκλεκτορικό σώμα να αλλάξει από αυτό που είχαμε μέχρι και τις τελευταίες εκλογές».

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα μπορούσε να προωθηθεί μία συναινετική λύση απάντησε: «Εξαρτάται απολύτως από την κυβέρνηση. Σε όλη τη διάρκεια αυτής της συζήτησης έχω επισημάνει ότι δεν μπορεί να είναι κινούμενη άμμος η σχετική συζήτηση».

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με πιθανούς χρηματισμούς στην υπόθεση Novartis ο κ. Κατρούγκαλος παρατήρησε: «Είναι θλιβερή αυτή η εικόνα. Είναι προφανής η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας αντιπερισπασμός, να μη συζητάμε για το πολύ υπαρκτό σκάνδαλο της Novartis, για το οποίο ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης έχει δεχθεί -σε αυτή την περίφημη δήλωσή του στην ελβετική τηλεόραση- ότι φαίνεται ότι έχουν χρηματιστεί πολιτικοί. Η συμπεριφορά αυτή μου θυμίζει τον κλέφτη, που τον κυνηγάνε στο παζάρι και φωνάζει “κλέφτης, κλέφτης, πιάστε τον”, έτσι για να αποπροσανατολίσει την ίδια τη συζήτηση και την αναζήτηση του πραγματικού αίτιου. Όμως, όταν κάνουμε κάτι τέτοιο υπονομεύουμε την ίδια τη δημοκρατία, την ίδια την κοινοβουλευτική τάξη. Επομένως ζητούμε από την Νέα Δημοκρατία επιτέλους θεσμική σοβαρότητα, όσο κι αν είναι φαίνεται δύσκολο για ορισμένα στελέχη της να τη δείξουν».

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Ήδη η ίδια η κυβέρνηση φαίνεται να παραδέχεται ότι οι στόχοι για ανάπτυξη 4% που ήταν η προεκλογική της εξαγγελία, ήταν ακριβώς αυτό, εξαγγελία μόνο, χωρίς επαφή με την πραγματικότητα. Ακόμη και το 2,8% όμως δεν φαίνεται να μπορεί να είναι στόχος, ο οποίος με αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα που προτείνονται να μπορεί να επιτευχθεί […] Αντίθετα με την ανάπτυξη για όλους, που ήταν στόχος της δικής μας κυβέρνησης, αυτό το κριτήριο ανάπτυξης που προωθείται θα ευνοήσει περισσότερο τους πλούσιους ανάμεσά μας και όχι τη μεσαία τάξη και την εργατική».

*Τη συνέντευξη πήρε η Σοφία Παπαδοπούλου

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play