«Έχουν δικαίωμα οι πιστωτές να ζητάνε σε βάθος χρόνου τα λεφτά τους πίσω, αλλά έχουμε κι εμείς δικαίωμα να ζητάμε μία καλύτερη μεταχείριση», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» σχετικά με τον υπολογισμό του ελληνικού χρέους και την πρόγνωση βιωσιμότητάς του.
«Η δημόσια συζήτηση έχει αποκτήσει ενδιαφέρον, γιατί σε ένα καθεστώς πολύ μειωμένων επιτοκίων πρέπει να αλλάξουν και οι υπολογισμοί του χρέους. Αν δείτε τους υπολογισμούς του χρέους -ιδιαίτερα του ΔΝΤ- οι μακροπρόθεσμοι υπολογισμοί για το επιτόκιο είναι της τάξης του 4,5%-5%, ενώ για την ανάπτυξη σε ετήσια βάση 1,5%, επομένως όταν η ανάπτυξη -η αύξηση του ΑΕΠ- είναι το 1/3 του επιτοκίου, αυτό σημαίνει ότι είναι κανείς αιώνια υπερχρεωμένος. Αυτά όμως έχουν αλλάξει τώρα. Βέβαια δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για το πού θα είναι τα επιτόκια σε 10-15 χρόνια, αλλά είναι βέβαιο ότι η πρόγνωση στην οποία στηρίζεται η λεγόμενη βιωσιμότητα του χρέους, η αρχική πρόγνωση, είναι εκτός σημερινής πραγματικότητας. Αυτά είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και μπορεί να έχουν και ζουμί, διότι αν αλλάξουν οι υπολογισμοί του χρέους σε βάθος χρόνου, θα αλλάξουν και τα πρωτογενή πλεονάσματα», εξήγησε ο κ. Κύρτσος.
Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε περιοχές στην ενδοχώρα ο ευρωβουλευτής παρατήρησε: «Όπου πηγαίνουν πρόσφυγες και μετανάστες συμβαίνουν δύο πράγματα: Από τη μια είναι αυτοί που έχουν οικονομικές δυνατότητες -οι ξενοδόχοι, αυτοί που είναι στην εστίαση, αυτοί που κινούν την τοπική οικονομία κι έχουν κάτι να κερδίσουν […] ταυτόχρονα υπάρχει κάποια -ευρωπαϊκή κυρίως- βοήθεια υποστήριξής τους, άρα φέρνουν χρήματα στις περιοχές. Τι γίνεται όμως; Οι μεν έχοντες των περιοχών πηγαίνουν καλύτερα και τους θέλουν, οι δε μη προνομιούχοι των περιοχών δεν έχουν να βγάλουν κάτι από αυτή την κατάσταση, αντίθετα όπου γίνεται μεγάλη συγκέντρωση ξένων ανθρώπων πάντα υπάρχουν κάποια κοινωνικά προβλήματα συνεννόησης, καμιά φορά παραβατική συμπεριφορά, ο δημόσιος χώρος υποβαθμίζεται κατά κάποιον τρόπο, οπότε ενοχλούνται αυτοί που δεν έχουν τα μέσα».