Γ. Πατούλης: Η Αττική, θα γίνει μια Περιφέρεια Προστασίας της Υγείας του Πολίτη

Γ. Πατούλης: Η Αττική, θα γίνει μια Περιφέρεια Προστασίας της Υγείας του Πολίτη

Τους στρατηγικούς άξονες της Περιφέρειας για την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής Δημόσιας Υγείας με στόχο τη θωράκιση των πολιτών, μέσα από την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Αττικής, πρόεδρος του ΙΣΑ και του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Γιώργος Πατούλης.

«Υλοποιούμε τη δέσμευση μας να καταστεί η Αττική μια Περιφέρεια υγείας και ευεξίας» και πρέπει οι πολίτες να αισθανθούν τη σιγουριά ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση νοιάζεται για την προστασία της υγείας τους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης. Πρόσθεσε ότι η υλοποίηση του εγχειρήματος θα γίνει με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων και με τη συνεργασία των 66 δήμων της Αττικής και του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων το οποίο θα παράσχει τεχνική υποστήριξη.

Για την αποτελεσματικότερη προστασία της υγείας των πολιτών και τον έγκαιρο εντοπισμό ομάδων του γενικού πληθυσμού που μπορεί να κινδυνεύουν από σοβαρά νοσήματα ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί μια ειδική ηλεκτρονική κάρτα προστασίας υγείας «Θα αποκτάται από τον πολίτη με την εγγραφή του σε ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα ενημερώνεται με μηνύματα στο κινητό ή στο email του για τις εξετάσεις που χρειάζεται να κάνει σε επίπεδο πρόληψης υγείας, αλλά και σε κάθε άλλη περίπτωση που πρέπει να ενημερωθεί για θέματα της υγείας του που τον αφορούν προσωπικά».

Το πρόγραμμα όπως ανακοίνωσε ο Γ. Πατούλης, θα αρχίσει σταδιακά να μπαίνει σε εφαρμογή από τον Μάρτιο του 2020 ενώ η δικτύωση με τους Δήμους της Αττικής έχει εξασφαλιστεί μέσω και των ΚΕΠ Υγείας τα οποία αποτελούν Δημοτικές Δομές.

Στο διάστημα που μεσολαβεί θα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα οι πολίτες που το επιθυμούν και παράλληλα σε συναντήσεις με τους δημάρχους των περιφερειακών ενοτήτων θα προσδιοριστούν οι τομείς ανάπτυξης του προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν πραγματοποιηθεί σχετικές συναντήσεις στο Βόρειο και τον Κεντρικό Τομέα όπου ο επιστημονικός συνεργάτης του προγράμματος Σωτήρης Παπασπυρόπουλο, υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιχειρείται η εφαρμογή διεθνών πρωτοκόλλων screening του πληθυσμού μέσα από ένα θεσμοθετημένο αυτοδιοικητικό πλαίσιο σε βάθος χρόνους. Με τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας των Δήμων της Αττικής να έχουν – με τη συγκατάθεση του πολίτη – το follow up της διατήρησης της υγείας του».

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αθανάσιος Βαθιώτης υπογράμμισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες οι οποίες και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ο αντιπεριφερειάρχης κεντρικού τομέα Αθηνών, Γιώργος Δημόπουλος, τόνισε την σπουδαιότητα του προγράμματος, υπερτονίζοντας ότι κάτι ανάλογο δεν έχει υπάρξει στη χώρα ενώ η αντιπεριφερειάρχης βόρειου τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη έκανε λόγο για τα «θαυμάσια αποτελέσματα» στη δημόσια υγεία που θα επιφέρει το πρόγραμμα πρόληψης και η εφαρμογή της κάρτας πρόληψης υγείας.

Ο Γ. Πατούλης μιλώντας για τις προτεραιότητες υλοποίησης του προγράμματος, επισήμανε ότι οι πολίτες θα ενημερωθούν με καμπάνιες για τη πρόληψη σε 25 ξεχωριστά θεματικά πεδία, όπως: Βασικοί κανόνες υγιεινής, Φυσική άσκηση και υγιεινή διατροφή, Bulling και χρήση του Internet, Καρδιαγγειακός Κίνδυνος, Οστεοπόρωση, Πρώτες Βοήθειες – ΚΑΡΠΑ κ.α.

Τέλος σε ότι αφορά τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τα νοσήματα που θα κινητοποιηθεί ο πολίτης μεταξύ άλλων είναι: Διάφορες μορφές καρκίνου( παχέως εντέρου, τράχηλου κ.α.), καρδιαγγειακά, κατάθλιψη κλ.π.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play