Εντυπωσιακή μείωση της θνητότητας, της αναπηρίας, των ημερών νοσηλείας και των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είναι μόνο μερικές από τις θετικές επιπτώσεις που επιφέρει για τους ασθενείς με εγκεφαλικό η νοσηλεία σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και όχι σε κοινό θάλαμο μίας νευρολογικής κλινικής. Η διαπίστωση ανήκει στον υπεύθυνο της ΜΑΦ ΑΕΕ, του Νοσοκομείου «Αττικόν», καθηγητή Νευρολογίας ΕΚΠΑ και πρόεδρο της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας Γιώργο Τσιβγούλη. Ο καθηγητής, σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Fm, κάνει έναν μίνι απολογισμό για τη λειτουργία της πρώτης μονάδας του Εθνικού Δικτύου Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας Εγκεφαλικών, η δημιουργία του οποίου ψηφίστηκε πέρσι. Με σκοπό σε βάθος χρόνου να γίνουν 19 τέτοιες μονάδες σε όλη την Επικράτεια, ο κ. Τσιβγούλης τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια η ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών στην Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί σημαντικά. Παρά την πρόοδο, παραδέχεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, προσθέτοντας ότι «τα πράγματα έχουν μπει πλέον στο σωστό δρόμο».
Πάνω από το 70% των ασθενών βγήκαν από τη μονάδα πλήρως λειτουργικοί.
«Κλείσαμε πλέον 9 μήνες λειτουργίας. Κατά το διάστημα αυτό έχουμε μία πληρότητα στο 99%, έχουμε νοσηλεύσει 261 ασθενείς με εγκεφαλικά. Ο μέσος όρος νοσηλείας είναι 5 ημέρες, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος νοσηλείας στους γενικούς θαλάμους μιας νευρολογικής κλινικής είναι περίπου 8 με 10 μέρες. Το 85% των εγκεφαλικών ήταν ισχαιμικά, ενώ το 15% ήταν αιμορραγικά. Διενεργήσαμε 37 θρομβολύσεις και 9 μηχανικές θρομβεκτομές, δηλαδή περίπου το 20% των ασθενών θεραπεύτηκε με αυτές τις θεραπείες. Οι θάνατοι ήταν μόλις 4, δηλαδή 1,5% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν και αυτό είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό θνητότητας. Επίσης, πολύ μικρό ήταν και το ποσοστό λοιμώξεων μέσα στη μονάδα, κάτω του 5%», αναφέρει. «Επίσης, πάνω από το 70% των ασθενών έφυγαν στο σπίτι τους με λειτουργική ανεξαρτησία, ενώ ένα 22% μετακινήθηκε προς Κέντρα Αποκατάστασης (53 ασθενείς)».
Εξοπλισμός στα πρότυπα μονάδων του εξωτερικού.
Ο καθηγητής τονίζει ότι ο εξοπλισμός της μονάδας είναι αντίστοιχος με κέντρα του εξωτερικού και ευχαριστεί τη διοίκηση του Νοσοκομείου «Αττικόν», της Β ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας για τη σημαντική στήριξη. Όσον αφορά το προσωπικό, ο κ. Τσιβγούλης αναφέρει ότι τη μονάδα στελεχώνουν 3 επιμελητές ΕΣΥ εξειδικευμένοι στα ΑΕΕ, 4-5 Ειδικευόμενοι ιατροί, 9 νοσηλεύτριες και άλλοι ειδικοί συνεργάτες. «Όλοι οι νοσηλευτές υποβλήθηκαν σε ταχύρρυθμο πρόγραμμα εκπαίδευσης, βασισμένο σε αντίστοιχα προγράμματα του εξωτερικού», προσθέτει.
Οι επόμενες μονάδες σε Ερυθρό, Γενικό Κρατικό, Αιγινήτειο.
Σχετικά με τις υπόλοιπες μονάδες του Εθνικού Δικτύου Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας Εγκεφαλικών, ο καθηγητής Τσιβγούλης αναφέρει ότι «Λειτουργεί και η μονάδα στο Παπαγεωργίου, η οποία αναβαθμίστηκε σε εξοπλισμό και προσωπικό. Αντίστοιχα, έπονται μονάδες σε άλλα Νοσοκομεία, όπως ο Ερυθρός Σταυρός, το Γενικό Κρατικό, το Αιγινήτειο». Σε σχέση με την θρομβόλυση, επισημαίνει ότι «η ραγδαία αύξηση οφείλεται σε δύο λόγους: Πρώτον, υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί και δεύτερον, φτάνουν έγκαιρα οι ασθενείς. Το ΕΚΑΒ έχει ευαισθητοποιηθεί. Υπενθυμίζω ότι η θρομβόλυση είναι χρονοεξαρτώμενη θεραπεία και πρέπει να γίνει τις πρώτες 4,5 ώρες».
Όσον αφορά τη θρομβεκτομή, ο καθηγητής αναφέρει ότι είναι η πιο δύσκολη θεραπεία για τα βαριά εγκεφαλικά και προσθέτει ότι «πιστεύω ότι με τις κατάλληλες ενέργειες του υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον στην Αττική, αυτή τη θεραπεία θα μπορούμε να την προσφέρουμε σε 24ωρη βάση 365 μέρες το χρόνο».
* Ο κ. Τσιβγούλης είναι επίσης Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων.